Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La Garriga refà una escullera natural del Congost malmesa en una riuada

L’Ajuntament de la Garriga està fent aquests dies els treballs de reparació d’una escullera natural del riu Congost que es va construir amb tècniques de bioenginyeria i que va malmetre’s en la riuada que hi va haver a principi de desembre de l’any passat.

  • El 9 Nou
  • 31/05/2015 | 7:00

L’empresa que va fer les obres assumeix el cost de la reparació. La regidora d’Urbanisme en funcions, Neus Marrodan, admet que la riuada va arribar poc després que s’acabessin els treballs de construcció. Amb tot, els informes fets també han conclòs que hi havia un problema constructiu que va fer que l’aigua del Congost s’emportés la terra que s’havia col·locat a l’interior de l’estructura de troncs de l’escullera. “La terra va marxar però l’estructura de troncs va aguantar”, apunta Marrodan.

El mur natural forma part de la nova escullera que es va construir al marge esquerre del riu aigües amunt del pont de Can Noguera i que va servir per a l’ampliació del passeig del Congost, entre els carrers Camp Cirés i Can Noguera. Bona part de l’escullera es va construir amb pedres de grans dimensions però un petit tram es va fer amb el mur de bioenginyeria. Aquesta tècnica també es va fer servir just sota el pont de Can Noguera. Aquí, però, la funció que feia era essencialment estètica. En tot cas, Marrodan assegura que els danys que la riuada va provocar a l’escullera natural no han afectat l’estabilitat del nou tram de carrer que es va obrir.

EL MATEIX SISTEMA

Quan hi va haver la riuada, l’obra encara no havia estat recepcionada. Ara, la reconstrucció del talús es fa seguint la mateixa tècnica. “Els tècnics consideren que és la solució”, apunta Marrodan. Per tant, es torna a fer una estructura de troncs i, a l’interior, s’hi col·loca terra vegetal amb llavors de plantes que, en créixer i arrelar, sostenen el mur quan els troncs de l’interior s’acaben podrint. Al damunt, es col·loca una coberta per afavorir l’arrelament de la vegetació. A més de la correcta restitució dels dos murs, l’Ajuntament fa un seguiment de l’obra per assegurar que l’empresa constructora deixi l’entorn del riu en bones condicions. Per fer l’actuació, s’ha treballat amb una excavadora de grans dimensions que va accedir al llit del riu a través del marge dret i a l’altura del carrer Torrent dels Murris.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.