La Generalitat veu incompliments en la voladura que va rebentar una canonada d’ATLL a Vilanova

La voladura que va provocar una fuita d’aigua a una canonada d’Aigües Ter Llobregat al pas per la pedrera de Cora Terra, SA, a Vilanova va tenir alguns “presumptes incompliments”, segons es desprèn de l’informe de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat.

El 9 Nou
04/09/2012

Són incompliments que el ponent de l’informe ha elevat al director general perquè determini si suposen una “infracció de la normativa” i, per tant, ha de comportar alguna sanció.

L’explosió es va produir el dia 20 de gener, quan en uns treballs d’extracció de granit de la pedrera amb l’ús d’explosius, la segona de les voladures que es va portar a terme va rebentar la conducció que uneix la planta potabilitzadora de Cardedeu amb el dipòsit de distribució de la Trinitat a Barcelona.

Aquella segona explosió s’hauria fet al doble de la profunditat comunicada (estava previst que fossin deu metres i finalment en van ser vint), just a la distància que es troba la canonada afectada, que, un cop produïda l’explosió, va patir una fuita d’aigua que va inundar diversos camps de conreu i va fer malbé una petita construcció auxiliar.

En l’informe es detalla que, si bé l’empresa que explota la pedrera tenia coneixement de l’existència de la canonada, els estudis portats a terme per conèixer la localització eren inexactes. També ho eren els càlculs sobre la profunditat a la qual es trobava la canonada. En el moment que va obrir l’explotació minera estava a 40 metres, però més de 40 anys d’activitat posterior han reduït aquesta profunditat a la meitat.

UN CARTUTX DE DINAMITA PERDUT

Són alguns dels detalls de l’informe pendent de la resolució del director general, que encara pot trigar alguns mesos. N’hi ha d’altres: per exemple, un dels cartutxos de dinamita que es va utilitzar en la segona voladura va desaparèixer i, tot i que s’apunta que podria haver estat arrossegat pel corrent i haver quedat dissolt, va comportar una recerca infructuosa d’equips dels Mossos.

L’informe atribueix a la pedrera i a l’encarregada de les voladures presumptes irregularitats, totals o parcials. Es concreten a no haver informat del canvi de paràmetres en les voladures, a no haver controlat adequadament els treballs de perforació ni de càrrega, a no haver avisat al titular de la canonada afectada i a no haver comunicat degudament l’anomalia en la perforació que va motivar que es perdés el cartutx de dinamita.

L’instructor també demana que l’empresa presenti un nou projecte de voladures i que es revisi el projecte d’explotació de la pedrera perquè tingui en compte l’existència de la canonada.

Els tràmits per a aquestes modificacions avancen, però els veïns de la zona, que fa temps que manifesten queixes pel que consideren efectes negatius de l’activitat en les seves cases, reclamen que s’aprofiti l’ocasió per fer incloure aspectes de les normes urbanístiques del municipi. En particular, fan referència a un article que preveu distàncies de més de 1.000 metres a instal·lacions que puguin patir influència de les voladures.
ATLL també va denunciar l’empresa als jutjats per l’incident i ha quantificat en 2,5 milions d’euros el cost de reparar la canonada malmesa. Sense intervenció directa, l’Ajuntament també s’ha mostrat contrariat per aquest i altres incidents (de menor importància) que “posen en entredit la presumpció de solvència de la pedrera”, en paraules de l’alcalde, Oriol Safont.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't