Can Farell o Paradís Park, a Santa Eulàlia; Can Ribas o Can Traver, a Bigues i Riells; Celler de Can Torrens o Mas Llombart, a Sant Fost, o el Mas de Sant Lleí, a Vilanova, són exemples d’establiments de restauració que s’han especialitzat en la celebració de bodes i que inclouen entre els seus serveis la cerimònia de matrimoni amb el concurs de jutges de pau, regidors, actors que fan de mestres de cerimònies o rectors dels pobles si el casament és religiós.
L’augment de les bodes registrades a la comarca demostra que el dels casaments és un segment econòmic a l’alça dins del sector turístic al Vallès Oriental. La proximitat a Barcelona i l’entorn natural hi ajuden segons expliquen els empresaris. I també els alcaldes. “Som una central del casament”, explicava metafòricament l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano. “Els restaurants especialitzats en bodes ens donen un valor afegit. Ho tenen molt ben muntat. I a més del casament, moltes parelles van a fer-se les fotos a Sant Miquel del Fai”. La restauració, lligada o no a les bodes, guanya punts en l’economia d’alguns municipis. Galiano s’aventura a dir que pot donar feina a unes 500 persones, fet que en un poble amb uns 9.000 habitants és molt significatiu.
L’èxit d’aquests negocis ha traspassat fronteres. “Vénen sobretot de Barcelona, el Maresme i Osona, però cada vegada hi ha més parelles d’altres països. N’hem tingut un de Turquia, dos de Dubai, alguns d’Egipte, el Líban… D’Irlanda n’hem tingut tres o quatre i en un cas no tenien cap lligam amb Catalunya. Ho havien vist per internet”, diu Àlex Oliver, de Can Ribas. Aquest restaurador admet que s’han notat els anys de crisi “especialment perquè hi ha certa austeritat en el format”.
A Can Ribas, fa dues dècades que hi fan bodes, però al Celler de Can Torrens, de Sant Fost, només fa un parell d’anys que Josep Fabra i Montserrat Ciurans van decidir fer un tomb al restaurant i dedicar-se exclusivament als grans banquets. Aquest any 2015, tenen previst de fer-ne una mitjana de dos per setmana i les perspectives són bones. “Des de primers d’abril fins l’octubre de l’any que ve ja ho tenim ple i per al 2017 ja tenim 10 reserves”, diu Josep Fabra. Algunes parelles vénen de països com Anglaterra, però la majoria són de poblacions de l’àrea metropolitana, com Badalona o l’Hospitalet.
El dia més escollit és, amb diferència, el dissabte, i els restaurants apliquen descomptes si els nuvis opten per casar-se en divendres o diumenge. Segons les pàgines web especialitzades en bodes, els preus de partida van dels 75 als 120 euros per persona, però a partir d’aquestes xifres poden augmentar en funció dels serveis afegits.
{{ comment.text }}