La indústria modera el descens del PIB al Vallès Oriental el 2013

El Vallès Oriental va perdre un 0,31% de riquesa l’any 2013. Va ser el segon retrocés consecutiu de l’economia, una situació que no té precedents en els últims vint anys. La suma de béns i serveis de la comarca va evolucionar l’any passat de manera menys desfavorable que la mitjana del país.

El 9 Nou
19/10/2014

El sector industrial guanya força en la generació de riquesa a la comarca. El creixement experimentat pel sector secundari durant el 2013 va ser clau perquè els grans números de l’economia del Vallès Oriental evolucionessin de manera menys desfavorable que la mitjana catalana, segons es desprèn de l’informe anual de Catalunya Caixa sobre l’economia de les comarques catalanes.

Tot i aquesta evolució favorable de la indústria, l’economia comarcal va sumar el segon retrocés consecutiu en generació de Producte Interior Brut.

La indústria va aconseguir un creixement de l’1,03% l’any passat. És un increment d’activitat encara massa feble per aconseguir capgirar la tendència descendent en l’ocupació. El sector industrial va perdre un 4% d’afiliats a la Seguretat Social, i en el període de crisi que arrenca el 2007, l’atur s’ha incrementat en un 81%. Amb tot, l’any passat les empreses manufactureres van guanyar pes i encara ho van fer amb més intensitat les activitats energètiques. La indústria química i la del cautxú també van evolucionar en positiu, al contrari de la metal·lúrgia, que encara retrocedeix. El sector industrial es va veure afavorit per la dinàmica positiva de l’exportació.

DESCENS PERSISTENT EN LA CONSTRUCCIÓ

De nou, les pitjors xifres econòmiques es van registrar en el sector de la construcció, amb un retrocés del 8%, lleugerament més moderat que el 12% de l’exercici precedent. La construcció acumula una caiguda del 44% des que va començar la crisi. La construcció al Vallès Oriental va patir retrocessos en obra residencial, en obra pública i, de manera més moderada, en rehabilitació. Tot plegat va comportar una reducció en afiliació del 13% l’any passat. Si se suma tot el període de crisi, l’atur ha crescut en un 366% des de 2007 en aquest sector.

Els serveis mantenen una menor fluctuació que la resta de sectors. L’any passat, la corba descendent va ser de només el 0,06% i l’acumulat des de 2007 no arriba al 0,7%. En l’evolució de l’any passat hi va tenir un paper negatiu el comportament dels serveis públic (retrocés del 0,86%). En canvi els privats van créixer gràcies als serveis a empreses i al comerç, que va avançar un 0,33%. L’afiliació a la Seguretat Social baixa un 0,86%, i l’atur ha crescut un 184% en el període 2007-2013.

El sector primari també va baixar, un 2,69%. La davallada en les hortalisses i els tubercles hi van tenir una gran incidència, compensada per la moderació del descens de producció en el sector vaquí.

L’evolució econòmica encara va comportar descensos en afiliació (un 3,08%) durant l’exercici passat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't