La PAH de Granollers reclama més mà dura amb els bancs

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) demana més “contundència” a l’Ajuntament de Granollers amb les entitats financeres que executen desnonaments.


El 9 Nou
04/02/2013

Ho va dir Encarna Domínguez, una portaveu de la plataforma, al final del darrer ple en què es va aprovar, amb l’única abstenció del PP, un pla d’acció de suport als afectats pels desnonaments.

Uns trenta membres de la PAH van assistir al ple i al final van llegir un comunicat en què es valora el fet que l’Ajuntament prioritzi la contractació amb les entitats que hagin suspès els desnonaments, però diu que “el que caldria és suspendre tota relació de l’Ajuntament amb aquelles entitats que portin un desnonament a la pràctica. […] Ens hauria agradat una postura més valenta i més contundent. […] Seria un pas decisiu i un exemple molt gran en les idees d’una banca ètica que abandona l’usura com la seva raó de ser”.

La plataforma també valora el fet que, dins del pla, s’hagi creat una comissió de seguiment formada per l’Ajuntament, Càritas, el Col·legi d’Advocats i la mateixa PAH, però lamenta que no hi siguin els bancs. “Potser arriba un xic tard i sense l’impuls necessari per tal que les entitats financeres també hi acudeixin, perquè sigui en aquesta comissió on es pugui instar les entitats bancàries perquè suspenguin tots els processos de desnonament”. Reclama, en aquest sentit, que s’insti els bancs a facilitar a l’administració la relació d’habitatges que tinguin en propietat amb l’objectiu de poder destinar-los a lloguer social.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme, Jordi Terrades, es va mostrar molt crític amb la manera com s’ha reaccionat fins ara davant la crisi hipotecària . “La part més vulnerable són les famílies i, en canvi, les entitats financers, que són també el desencandenant de la crisi, moltes han rebut i reben ajuts milionaris de diner públic sense assumir cap tipus de responsabilitat”.

Terrades va anunciar que Granollers s’afegirà a la possibilitat oberta pel govern espanyol que els pisos que gestionarà l’anomenat banc dolent (SAREB) es puguin destinar a habitatge social. Considera que els 6.000 pisos que s’ha anunciat que hi haurà a tot l’Estat encara és una xifra petita, però “és un inici i no volem desaprofitar l’oportunitat. Hem de veure quants d’aquests pisos estan localitzats a Granollers”. Diu que, com a mínim, un 50% dels habitatges de la SAREB s’haurien d’adjudicar als ajuntaments per a la seva gestió.

El regidor d’Urbanisme va qualificar de “problema estratosfèric” el de les famílies que perden el seu habitatge i va recordar que els Serveis Socials de Granollers atenen cada any unes 9.000 persones, tot i que no totes per casos d’habitatge. “No hi pot haver cap família sense llar a la ciutat. Les mesures adoptades pel govern de l’Estat han arribat tard i són insuficients. Cal regular la dació en pagament, paralitzar els desnonaments i promoure el lloguer social i legislar sobre el sobreendeutament hipotecari. Malgrat que és una competència estatal, són les administracions locals les que donen resposta com poden a les situacions que es viuen i que es viuran perquè no hi ha perspectives que això escampi en els propers mesos”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't