La planta de reciclatge de runa ven el 60% dels àrids que produeix

Els residus tractats a la planta de tractament de runes del polígon de Llerona comercialitza el 60% dels àrids que produeix a partir de deixalles de la construcció. Tot i la davallada del sector, la utilització de la planta creix i s’espera que encara ho pugui fer més si se n’incentiva l’ús.


El 9 Nou
16/02/2010

La planta de tractament de runes promoguda pel Gremi de Constructors d’Obres de la comarca i diverses empreses com Gestora de Runes del Vallès Oriental i Àrids Garcia entre altres, ja comercialitza el 60% dels àrids reciclats que fabrica. El gerent de Tecnocatalana de Runes, l’empresa que va promoure i gestiona la planta, Francesc Agustí, creu que hi ha possibilitats de creixement i reclama que “s’incentivi la utilització dels àrids reciclats”, que “molt sovint no es fa per desconeixement”.

Els responsables de la planta i del Gremi de Constructors van acompanyar aquest divendres l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, en una visita a les instal·lacions. L’alcalde va destacar la necessitat de buscar sinergies entre l’empresa privada i l’administració “per donar un bon ús als residus de la construcció i reaprofitar-los en noves obres”. Granollers, per exemple, fa servir àrids reciclats en la urbanització del sector del Lledoner.

La planta, situada al polígon Pla de Llerona, va tractar durant l’any passat 112.000 tones de runa. Això representa el 56% de la seva capacitat, que és de 200.000 tones a l’any. El volum de runa tractada va fer “un salt important” l’any passat respecte al 2008, quan es van rebre 70.000 tones, explica Agustí. Aquest creixement deriva en bona part del cànon que l’Estat va fixar per penalitzar l’abocament de runa en abocadors. Els constructors, en canvi, no han de pagar si porten la runa a reciclar. L’augment, que s’ha donat en un moment de reducció de l’activitat de la construcció, ha tingut a favor el moviment en obra pública generat pel primer pla Zapatero.

La instal·lació, que va començar a funcionar a final de 2007 i en la qual es van invertir 3,5 milions, aconsegueix revaloritzar el 96% de les runes que li arriben, que es converteixen en diversos tipus d’àrids amb aplicacions diverses en el sector de la construcció. També va aconseguir separar i revaloritzar la 300 tones de ferralla i 35 de fusta. Només el 4% acaba anant a abocadors per a residus industrials.

El 80% dels clients de la planta són de la comarca i només el 20% vénen de fora. “La proximitat és un element important”, explica Agustí. De fet, la instal·lació dóna servei a obres situades a un radi d’entre 30 i 40 quilòmetres de Llerona. Hi aporten runes empreses de tota mena, tant grans com petites.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't