La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Granollers rep cinc casos nous cada setmana

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Granollers, constituïda fa poc més d’un any, rep una mitjana de cinc casos nous cada setmana de famílies que estan en risc de perdre el seu habitatge per no haver pogut fer front al préstec hipotecari.

El 9 Nou
29/10/2012

Molts són d’origen estranger, però, segons expliquen, cada cop hi ha més persones autòctones que fins ara no havien tingut cap mena de problema econòmic.

La plataforma de Granollers és una de les més actives de la comarca, però no l’única. Hi ha grups similars a Mollet, Montornès, Montmeló, Sant Celoni i Parets i està a punt de crear-se’n una altra a Canovelles. Les seves accions més espectaculars són les concentracions per impedir l’execució de desnonaments, però la seva feina comença molt abans. Des de la seva constitució calculen que han treballat en més d’un centenar de casos i actualment està ajudant mig centenar de famílies que es troben en diferents moments del procés. En les reunions que fan cada setmana sempre aconsellen als afectats que demanin l’assistència d’advocats d’ofici i que no esperin que el procés estigui molt avançat per demanar ajut. Els seus membres acompanyen les famílies en risc de perdre l’habitatge a tot arreu i han esdevingut veritables experts en els procediments judicials sense tenir cap formació jurídica. Van als bancs, als ajuntaments, el Col·legi d’Advocats, o els serveis socials.

En la reunió, un dels membres més actius, en Pere Pérez, de Càritas de Bellavista, explicava la importància de fer que els ajuntaments s’impliquin i remarcava que, a la comarca, alguns ho fan més que altres.

A Granollers, per exemple, l’Ajuntament ultima un acord amb una entitat financera per aconseguir que posi a lloguer social part del parc d’habitatges que té en propietat. La tramitació es dirigirà des de l’Ajuntament. “Caldrà veure com evoluciona el tema del banc dolent i com s’acaba donant sortida a l’estoc d’habitatges que tenen els bancs”, explica el regidor d’Urbanisme, Jordi Terrades. Tot i que no hi ha dades reals, Terrades diu que a Granollers “no hi ha tantes execucions hipotecàries” com en poblacions de l’entorn. Admet que és un tema que “preocupa sobretot per les persones que no poden pagar i es poden trobar en una situació complicada”.
El casos que arriben als serveis socials es tramiten a través de l’oficina que s’ha creat amb el Col·legi d’Advocats que dóna suport legal a les famílies i els negocien una sortida amb les entitats financeres.

A Canovelles, l’alcalde, José Orive, explica que l’Ajuntament fa de mitjancer per arribar a acords amb els bancs, com la dació en pagament o el lloguer social i que s’estudia la situació global de les famílies per fer una actuació global. Fins i tot, l’Ajuntament avança, en alguns casos el pagament dels dos mesos de fiança per al lloguer però sempre “amb un informe previ de l’assistenta social”, diu l’alcalde. A Granollers, la regidora de Serveis Socials, M. del Mar Sánchez, alerta que el problema no és només la hipoteca. “No és fàcil trobar lloguers assequibles. A vegades és més fàcil arribar a acords amb els bancs que amb particulars que tinguin pisos per llogar”, diu.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't