La població estrangera baixa per quart any al Vallès Oriental

La població estrangera s’ha reduït el 2013 per quart any consecutiu a la comarca. És una reducció del 3,8% respecte a l’exercici anterior, i des de l’any 2009, quan es va arribar al màxim d’immigrants a la comarca, el descens s’apropa al 12%, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya.

El 9 Nou
22/03/2014

L’any 2009 hi havia 47.061 estrangers empadronats en algun dels 43 municipis del Vallès Oriental. La xifra s’ha anat reduint, amb especial intensitat en els períodes de recessió econòmica del 2010-2011 i del 2012-2013 (reduccions interanuals del 4% i del 3,8%, respectivament). Les dades assenyalen un impacte directe de la crisi en les xifres de la immigració que Mohammed Daouieb, responsable a la comarca de l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC) –una entitat vinculada a la UGT–, matisa. “El que és cert és que hi ha molt moviment, i això es pot veure en les matriculacions en escoles, però no sempre es pot atribuir al fet que els immigrants estiguin tornant al seu país”, indica. Sovint, aquests moviments es produeixen dins de Catalunya mateix, amb canvis de municipi de residència.

Daouieb assenyala que el retorn en els països d’origen queda limitat quan hi ha fills, sobretot en un tram d’edat determinat. “Els fills no acostumen a voler tornar, sobretot quan ja han passat una etapa a l’escola, perquè no se senten arrelats al país d’origen”. A més, segons el responsable d’AMIC a la comarca, “la decisió de tornar no és senzilla, si en els països d’origen encara no hi ha expectatives”.

La situació varia en funció de la procedència dels immigrants. Alguns països, com l’Equador, tenen programes específics per tornar a acollir persones que van emigrar, particularment els que tenen més formació. “A Sud-amèrica, hi ha la possibilitat que hi hagi més expectatives, sobretot si hi ha plans d’acollida”, assenyala Daouieb.

IRREGULARITATS SOBREVINGUDES

El fenomen creixent –i sovint preocupant– que s’està produint és el de persones que tenien els papers en regla, amb les degudes certificacions de residència i de feina, que queden en situació irregular en el moment que passen a l’atur. És el que Daouieb qualifica com a “irregularitat sobrevinguda”. Provoca una situació inestable per als immigrants i, també, acaba suposant un foment de l’economia submergida. “Al final, els treballadors no han pogut realitzar els cursos que es plantegen com a alternativa i tampoc han pogut cotitzar els dies mínims”, lamenta.

Per a immigrants que han aconseguit la nacionalitat espanyola es dóna una altra circumstància: l’opció de buscar feina en algun altre país europeu.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't