La polèmica pels anònims contra l’alcalde i un regidor reapareixen sis anys després a Parets

Els anònims contra l’alcalde i un regidor tornen a ser centre de polèmica a Parets, sis anys després d’aparèixer. Aquest dimarts s’espera que quatre dels cinc grups municipals aprovin un manifest contra els anònims. Només se’n despenja el grup de l’exalcaldessa, a qui s’atribueixen els escrits.

El 9 Nou
02/06/2010

Representants de quatre dels cinc grups de l’Ajuntament de Parets del Vallès han presentat aquest dimarts un manifest conjunt per denunciar que els anònims ‘són una pràctica menyspreable i antidemocràtica’. Els denunciants fan referència als anònims apareguts fa sis anys a la ciutat contra l’alcalde Joan Seguer i el regidor Sergi Mingote i que en la part expositiva de la sentència es recull que serien, almenys parcialment, obra de l’exalcaldessa i encara regidora Rosa Martí (Nova Opció per Parets). El cas ha estat portat als tribunals i demà serà l’eix del ple extraordinari que tindrà lloc a la ciutat vallesana.

Els representants dels grups (tant PSC i ICV, que formen el govern municipal, com CiU i PP) han criticat amb duresa l’ús dels anònims en la pràctica política: ‘Són una pràctica socialment reprovable, menyspreable i antidemocràtica i defineixen clarament el tarannà d’aquells que en fan ús’, ha destacat el regidor d’Organització i Recursos Humans, Comunicació i Esports, Sergi Mingote.

El regidor socialista també ha lamentat que aquesta pràctica vingui d’un regidor electe: ‘Desacredita la política en tota la seva extensió. L’acció portada a terme a títol individual per Martí és indigna’, ha criticat. A més, ha destacat que l’encara regidora ‘podria fer ús d’altres canals per evidenciar les seves desavinences amb l’acció política municipal’.

Martí, per la seva banda, ha emès també aquest dimarts un comunicat en el qual celebra que l’Audiència ‘ha confirmat en tots els seus termes’ el que va dictar el jutjat de Mollet. Martí destaca que ha quedat demostrat que ‘cap dels continguts esmentats en la demanda perjudiquen l’honor de ningú ja que els polítics estan exposats a la crítica més enllà del que ho està un particular’.

En aquest darrer aspecte, Seguer i Mingote han mostrat la seva disconformitat però han destacat que acaten la decisió: ‘Els anònims sí que vulneren el nostre honor’, ha defensat Mingote.

A més, Mingote ha ressaltat que la sentència de l’audiència, en la part dispositiva dels fonaments de dret, ‘considera provat que Martí va ser, en part, l’autora dels anònims manuscrits’.

Descobriment de secrets i malversació de fons

Martí ha destacat que també se li ha donat la raó amb un presumpte delicte de descobriment i revelació de secrets que haurien comès Seguer i Mingote pel fet d’haver utilitzat documents de l’arxiu municipal per fer la prova cal·ligràfica.

En aquest sentit, Mingote ha replicat que ‘no es va entregar cap document al pèrit, perquè ell va venir a l’arxiu municipal, on tothom hi té accés’. A més, ha recordat que ‘qualsevol document fet per un càrrec públic en l’exercici de la seva funció és de naturalesa pública’.

La regidora també ha aprofitat per qüestionar que l’estudi cal·ligràfic ‘el pagués l’ajuntament i després s’utilitzés per ús particular’. En aquest punt, Mingote ha respost que va costar 1.800 euros i que va ser autoritzat per tots els grups per determinar qui era els responsable dels anònims.

Finalment, Mingote ha avançat que, de cara al ple extraordinari que hi haurà a Parets per debatre aquesta moció, segurament el PSC demanarà la dimissió de Martí

Els fets

Els fets es remunten a l’agost del 2004, quan es comencen a rebre una sèrie d’escrits anònims escrits a mà en els quals es critica la tasca de Seguer i Mingote. Els anònims s’aturen el maig del 2005.

Més tard, ja el 2006, tots els grups municipals determinen que s’ha de trobar l’autor dels anònims, per la qual cosa es demana una prova pericial. Aquest estudi obté els seus resultats el març del 2007 i, en una roda de premsa, s’anuncia que Martí en seria l’autora. Seguer i Mingote reaccionen denunciant la regidora al jutjat de primera instància número 2 de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) per protegir el dret al seu honor i Martí contesta reformulant una reconvencional pel mateix motiu argumentant que l’exposat a la compareixença són mentides i calúmnies.

Dos anys més tard, el 14 de gener del 2008, es va produir un judici entre les dues parts. La resolució, que es va conèixer l’abril del mateix any, desestimava la demanda i la reconvencional.

Tot i això, Seguer i Mingote van decidir presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona per conèixer l’autoria dels anònims. Els resultat d’aquesta apel·lació s’ha conegut aquest mes de maig, i desestima el recurs de Seguer i Mingote pel que fa a la protecció del dret a l’honor i la demanda reconvencional presentada per Martí.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't