La primera aigua corrent de Granollers

Entre el 1900 i el 1930 la població de Granollers es va doblar i va passar d’uns 6.700 habitants a més de 12.000. Les necessitats d’aigua de la ciutat també eren cada vegada més grans i això ja es va fer evident cap a l’any 1910.

El 9 Nou
24/04/2013

Les mines que subministraven aigua a la població no eren suficients i calia buscar noves alternatives per garantir el subministrament. La solució va arribar fa tot just un segle i va venir de Canovelles. L’any 1913 Lluís Serra i Guàrdia va localitzar en uns terrenys que tenia a Canovelles una mina amb cabal suficient per abastar, en aquell moment de forma més que suficient, tot Granollers.

La troballa va permetre començar una obra ingent: la primera canalització d’aigua que travessava el riu Congost per arribar a Granollers per la zona del Lledoner. “Van haver de travessar la riera a pic i pala. Va ser una obra molt complexa”, relata Lluís Serra Monner, nét de Lluís Serra i Guàrdia. L’any 1914, l’Ajuntament va donar a Serra l’autorització per instal·lar als carrers de la ciutat les primeres canonades per al transport de l’aigua. “Vam anar baixant pel carrer Corró. L’avi anava posant-se en contacte amb els veïns i a la gent que li contractava el servei li posava l’aigua a casa”, afegeix Serra i Monner.

D’aquesta manera, la xarxa es va anar expandint per la ciutat. Serra i Guàrdia va crear l’empresa Aguas Potables del Vallés, que va ser l’encarregada de la gestió de l’aigua a la ciutat durant diverses dècades. “La gent s’ho anava dient els uns als altres. Veient que tenien el subministrament d’aigua assegurat i li anaven demanant”, diu Serra i Monner, que no va treballar mai a l’empresa de distribució d’aigua tot i que sí que els donava un cop de mà sovint.

El 1925 la xarxa creix cap al barri de l’Estació del Nord passant una canonada pel carrer del Rec i el pont de la carretera de Caldes, segons recull el llibre Granollers. Retalls d’història urbana de Josep Homs i Corominas.

Més endavant, es van fer càrrec de l’empresa els dos fills de Serra i Guàrdia: Mariano Serra i Puigdoriol, que va morir l’any 1955 amb 55 anys, i Josep Serra i Puigdoriol, que va ser alcalde de Granollers entre els anys 1939 i 1941.

Amb els anys, però, el subministrament d’aigua a la població va tornar a convertir-se en un problema greu. Granollers seguia creixent –ja tenia més de 20.000 habitants l’any 1960– i els recursos existents, la majoria situats a Canovelles, tornaven a ser insuficients. L’Ajuntament va aconseguir una concessió d’aigua procedent del Ter i de la planta potabilitzadora de Cardedeu, inaugurada el 1969. Aquell mateix any, es va adjudicar a Sorea el Servei Municipal d’Abastament d’Aigua. La connexió, però, no es va fer efectiva fins al 1972. Es va simbolitzar amb la construcció de la font de la plaça Serrat i Bonastre inaugurada el 1973, relata Homs.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 80 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't