La sequera fa augmentar els danys provocats per senglars a la tardor

Els Agents Rurals han fet des de l’1 de setembre fins aquest dimecres 13 inspeccions per danys provocats per senglars en camps de conreu, en finques privades o a carreteres del Vallès Oriental.

El 9 Nou
18/10/2011

De fet, la meitat de les peticions estan relacionades amb danys a zones amb gespa. Aquesta xifra és més de tres vegades superior a la del mateix període de l’any passat quan només es van fer quatre inspeccions.

Segons els Agents Rurals, aquest increment està relacionat amb la sequera que fa que la terra dels boscos estigui molt seca i, per tant, els senglars ho tinguin més difícil per trobar aliment. Per aquest motiu, busquen zones humides i s’acosten a camps de conreu, espais amb gespa i als vorals de carreteres, que retenen més la humitat. “Fa temps que no plou i els senglars busquen llocs amb humitat perquè saben que allà hi trobaran cucs amb facilitat”, comenta el cap dels Agents Rurals a la comarca, Enric Mayà. “És automàtic. Quan un pagès rega, al cap d’una estona ja els tenen allà”, relata Amadeu Cortés, president de la Societat de Caçadors de Santa Eulàlia. Aquest és un dels municipis on aquests dos darrers mesos s’han hagut de fer més inspeccions per danys de senglars.

Els Agents Rurals també n’han fet en pobles com Caldes, la Roca, Vilanova i a l’àrea del Montseny. En canvi, no s’han detectat problemes en municipis del centre de la comarca. En canvi, els senglars no han causat danys en conreus de blat de moro de la zona de Cardedeu i Cànoves, on habitualment se’n produeixen abans de l’inici de la temporada de caça al setembre, segons ha explicat Pere Clos, president de la Comunitat de Regants de Vallfornès.

Generalment, les inspeccions dels Agents Rurals deriven en autoritzacions especials per poder caçar, encara que la temporada ja estigui en marxa. Això passa sobretot en zones on no es pot caçar mai perquè hi ha habitatges massa a prop. El cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental constata que els senglars “cada vegada s’acosten més a les persones i, per tant, a lloc on no es pot caçar. Van a pobles amb zones de seguretat”. En aquests casos, no es permet fer batudes però sí aguaits nocturns perquè comporten menys perill per a les persones.

CAP A L’AMETLLA

Aquests darrers anys, els caçadors de Santa Eulàlia han constatat un desplaçament cap a les zones on no es pot caçar. Abans que l’Ajuntament de l’Ametlla prohibís la caça a tot el terme, els problemes amb senglars a Santa Eulàlia es localitzaven a la zona propera a la urbanització Les Valls, més a prop de la carretera de Caldes. En aquests darrers anys, però, els caçadors han observat com la problemàtica es desplaçava cap al nord i començaven a tenir problemes finques agrícoles i de particulars més properes al terme de l’Ametlla. Ha passat aquestes darreres setmanes, en què els caçadors han fet aguaits a l’entorn de Can Moret, una casa situada al límit amb l’Ametlla a tocar de la carretera de Bigues, on els van fer malbé la gespa del jardí.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't