“La solució a la contaminació és reduir cotxes, no fer-los elèctrics”

El Club de premsa d’EL 9 NOU d’aquest divendres ha debatut sobre contaminació i els seus efectes en la salut humana


10/11/2018
Granollers

Contaminació ambiental i els seus efectes sobre la salut de les persones. Ha estat el tema de debat del Club de premsa d’EL 9 NOU d’aquest mes de novembre que s’ha fet aquest divendres a la sala d’actes del Cemav, a Granollers, i que ha comptat amb la participació de Xavier Querol, doctor en geologia i membre del comitè científic de l’Organització Mundial de la Salut, i Xavier Basagaña, doctor en bioestadística per la Universitat de Hardvard i expert en l’estudi de la contaminació en la salut de les persones.

Querol s’ha centrat a fer una radiografia de com la contaminació de diòxid de nitrogen o partícules PM10 i PM2,5 afecten al continent europeu fins arribar a l’Estat espanyol i a l’àmbit metropolità de Barcelona. Querol ha apuntat a la necessitat d’adoptar mesures encaminades a reduir el trànsit i ha assegurat que els vehicles elèctrics no són la solució. “La solució és reduir vehicles, no fer-los elèctrics”, ha dit.

Querol ha defensat que “els valors límit de l’OMS són els que realment protegeixen la salut de les persones”. I ha recordat que aquests molt sovint no es compleixen. “Hi ha límits de contaminants on no complim ni els límits europeus que estan per sobre dels de l’OMS”, ha recordat.

Sobre els efectes a la salut, Basagaña ha recordat els efectes en el sistema respiratori, que són els primers que es van demostrar, i que poden fer que els adults accelerin la pèrdua de capacitat pulmonar que es produeix de forma natural, i que els infants tinguin un desenvolupament inferior que pugui derivar en problemes en l’edat adulta quan comencin a perdre capacitat pulmonar pel procés d’envelliment natural.

contaminació_granollers

Però també ha relatat l’impacte en el sistema cardiovascular de les persones. “Quan hi ha contaminació augmenta el risc de malalties cardiovasculars”, ha dit en referència als infarts, ictus o al desenvolupament de l’artereoesclerosi. A banda, els metges estan veient ara altres possibles efectes: en la circulació de la sang, en el cervell, en l’envelliment de la pell o afavorint la diabetis i problemes reproductors.

Basagaña ha explicat els resultats d’un estudi fet a escoles a Barcelona que ha demostrat que els infants més exposats a la contaminació tenen un desenvolupament cognitiu més lent.

L’acte d’aquest divendres s’ha organitzat en col·laboració amb Granollers Pedala, una entitat que treballa per fomentar l’ús de la bicicleta a la ciutat, i formava part de la programació del TRART, el primer cicle d’arts en transició impulsat per Granollers en Transició.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't