La tècnica de pròtesi de maluc de l’Hospital de Sant Celoni suma reconeixements

La tècnica pionera de pròtesi de maluc que aplica des de fa uns sis anys el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica (COT) de l’Hospital de Sant Celoni està obtenint un destacat reconeixement internacional.

El 9 Nou
03/04/2014

El darrer exemple és la visita que va fer el dia 13 de març el professor Werner E. Siebert, director del Vitos Klinik de la ciutat de Kassel –a l’estat alemany de Hessen–, professor de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Universitat de Marburg i un dels experts de més prestigi mundial en artroplàstia total de maluc. Properament, serà nomenat president de l’Associació Europea de Maluc.

Siebert va entrar en contacte amb l’equip de traumatologia de l’hospital celoní, que dirigeix el doctor Antoni Salvador, en un congrés internacional, i es va interessar per poder conèixer de primera mà l’aplicació de la tècnica. “Sovint, fins que no ho veus no et fas una idea exacta i ell ho volia veure”, diu Salvador. El metge alemany va passar un matí a l’Hospital de Sant Celoni i va participar en una operació. L’experiència li va interessar i va convidar l’equip de Sant Celoni a participar en el congrés anual de l’any 2015 de l’Associació Europea de Maluc.

La tècnica ideada per l’Hospital de Sant Celoni es diu MAASH (Modificate Anterior Approach Stability Hip). Amb més de 200 operacions fetes, ja ha demostrat que aconsegueix dos dels objectius plantejats: evitar les luxacions i que pugui quedar una cama més llarga que l’altra després de l’operació. El tercer objectiu, que és reduir el desgast de l’implant, encara caldrà esperar uns anys per comprovar-lo amb l’evolució dels pacients intervinguts. El que sí ha quedat demostrat és que augmenta l’estabilitat de la pròtesi i la comoditat dels pacients. “Sense que s’arribi a produir una luxació, a vegades els pacients tenen males sensacions que els provoquen inseguretat i amb aquesta tècnica això desapareix. Tenen la sensació que el maluc és el seu propi i no artificial”, explica Salvador.

El nou mètode també ha permès escurçar el temps d’hospitalització fins al punt que ja es planteja reduir de tres a dues nits l’estada al centre sanitari. “És el mateix pacient qui ho demana perquè es troba bé”, assegura.

L’equip que dirigeix Antoni Salvador, i del qual també formen part els metges adjunts de traumatologia Albert Broch i Felipe Delgado, ja prepara nous articles per a revistes especialitzades i preveu participar en trobades internacionals, com la que farà laboratoris MSD al maig a Barcelona, la sessió anual del grup de cirurgia ortopèdica assistida per computadora (CAOS en les seves sigles en anglès), que es farà al juny a Milà o al Congreso Internacional Latinoamericano de Artoplastias de Cadera i Rodilla, a l’agost a Cartagena de Indias, a Colòmbia.

La tècnica ja s’ha començat a fer servir a l’Hospital Alcázar de San Juan de Ciudad Real.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't