L’administració busca suport econòmic a Europa per al tritó del Montseny

El 19 de desembre de 2005 es va presentar al Museu de Ciències Naturals de Granollers una nova espècie: el tritó del Montseny. Els estudis genètics i morfològics van confirmar que els tritons que habiten al massís no són la mateixa espècie que els dels Pirineus.

El 9 Nou
19/12/2015

Les institucions i els organismes implicats en la gestió i la conservació del tritó del Montseny, l’única espècie de vertebrat que és endèmica de Catalunya, buscaran el suport de la Unió Europea per continuar impulsant la preservació d’aquest amfibi.

La Generalitat, el Parc Natural del Montseny, el Museu de Ciències Naturals La Tela, de Granollers, el Zoo de Barcelona i la Universitat de Barcelona treballen per aconseguir entrar al programa LIFE. Això representaria un compromís inversor de 2,9 milions en un període de tres anys, segons el projecte que es treballa. D’aquests diners, el 80% arribarien de la Unió Europea, mentre que els altres serien aportats per les administracions locals.

El programa LIFE “representa una capacitat important per obtenir recursos”, destaca Joana Barber, directora del Parc Natural del Montseny. Aconseguir finançament europeu a través de LIFE ha de servir per “anar millorant hàbitats” on pot viure aquesta espècie de tritó, que, a diferència d’altres, necessita l’aigua en tots els moments de la seva vida. També per “anar estudiant l’espècie i anar-lo coneixent més”, indica Barber.

Aquest propòsit arriba just quan es compleixen 10 anys de la descoberta del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Ara fa una dècada, l’estudi d’aspectes morfològics i genètics fets per Fèlix Amat, investigador del Museu La Tela, i Salvador Carranza, de la Universitat de Barcelona, va certificar que els tritons que viuen al Montseny –i que s’havien detectat per primer cop a finals dels anys setanta en un torrent de la conca de la Tordera– eren d’una espècie diferent al tritó dels Pirineus.

Joana Barber destaca la importància que el tritó del Montseny té per a aquest espai natural. El tritó “és un símbol per a la natura del Montseny. És una espècie endèmica d’aquí, que no pot viure a cap altre lloc”. En aquest sentit, Barber assegura que la descoberta d’aquesta espècie d’amfibi va servir per valorar el massís com a espai natural. “Parlem d’un lloc conegut i on viu gent però on la natura ha estat capaç de donar sorpreses com aquesta. El tritó posa en valor el grau de conservació del Montseny”, apunta Barber. “Es pensa que del Montseny se sap tot però no és així. Hi ha molta feina a fer. Si es va trobar una espècie de vertebrat endèmic, imagina’t què pot passar amb els invertebrats”, ressalta Antoni Arrizabalaga, conservador del Museu La Tela. Per aquest equipament, el tritó també ha estat important: Arrizabalaga ressalta que la participació en la descoberta “ha posat en valor la feina que es fa des del Museu”. Manel Aresté, conservador d’amfibis i rèptils del Zoo de Barcelona, assegura que ja hi ha “una consciència a nivell europeu de la necessitat de preservar aquesta espècie”.

EN PERILL CRÍTIC D’EXTINCIÓ

El tritó endèmic del Montseny està considerat una espècie amb un perill crític d’extinció segons la classificació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Tota la població –s’estima uns 2.000 exemplars adults– està en una àrea de només uns vuit quilòmetres quadrats en torrents de la conca de la Tordera que, tots junts, sumarien uns sis quilòmetres lineals. Hi ha dues poblacions que es distribueixen en set torrents, tres a la zona oriental de la Tordera i quatre a la zona occidental. A més, dins de cada àrea hi ha una de les poblacions que està aïllada de la resta, segons explica Emilio Valbuena, biòleg del Centre de Fauna de Torreferrussa, des d’on es lidera el programa de cria en captivitat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't