L’Ajuntament suspèn la concessió de llicències d’obres a Riells per buscar solucions a les esquerdes de diverses cases

L’Ajuntament de Bigues i Riells ha suspès la concessió de llicències d’obres a Riells per tenir temps per resoldre els problemes d’esquerdes que es produeixen a diverses cases del poble. L’Institut Geològic de Catalunya investiga les causes de les esquerdes i proposarà solucions.

El 9 Nou
06/06/2010

L’Ajuntament de Bigues i Riells ha decidit suspendre per un any la concessió de llicències d’obres per intentar trobar solucions als problemes d’esquerdes que pateixen des de fa anys diverses cases del poble de Riells del Fai. Aquests dotze mesos és el període que durarà un estudi de l’Institut Geològic de Catalunya, que ha marcat un perímetre que s’anirà reduint com més avanci la investigació. Una de les principals hipòtesis apunta al terreny on estan les cases, que és argilós i deixa passar molta aigua. Els veïns fa anys que pateixen aquestes esquerdes i veuen com els apareixen fissures fins i tot al bell mig del menjador de casa.

L’alcalde de la localitat, Joan Moreno (PSC), ha explicat que des de fa molts anys ja s’havien detectat a la zona de Riells diverses esquerdes a les cases, però en l’última dècada s’haurien accentuat.

El 2007, amb l’arribada del PSC al poder enlloc de CiU, el govern local va decidir encarregar un estudi per conèixer els motius de la problemàtica. L’informe final va determinar que es tractava de la naturalesa del terreny, molt argilós, que deixa entrar l’aigua i que es contrau i dilata amb els canvis de temperatura. Això provocaria, juntament amb les actuals mesures constructives, que les cases patissin esquerdes.

Aquest estudi, però, convidava les autoritats locals a anar mes enllà i encarregar una nova investigació per saber si hi havia alguna capa trencada o un problema més profund: ‘Davant la impossibilitat econòmica de l’Ajuntament, vàrem contactar amb la Generalitat, que ens va derivar a l’Institut Geològic de Catalunya per realitzar un estudi més acurat per evitar problemes’, recorda Moreno.

La nova investigació durarà un any i marcarà un perímetre en el qual no es podran concedir llicències, un perímetre que s’anirà reduint a mesura que avanci la recerca. Les dades que es vagin recopilant s’inclouran a la memòria del sector perquè quan es facin ampliacions o nous habitatges es tinguin en compte. ‘Quan s’acabi l’estudi ens hauran de dir quines mesures hem de prendre per evitar que s’actuï com un terreny normal, que és el que passa ara’, destaca el batlle.

Tot i que encara falten alguns mesos per conèixer les conclusions, Moreno avança que les primeres dades incideixen en la hipòtesi del terreny argilós i que l’abundància d’aigua dels darrers anys accentua els problemes: ‘A Riells sempre hem tingut problemes d’esquerdes, però fins ara mai ens hem parat a esbrinar d’on venien. Volem saber l’arrel del conflicte i trobar solucions per garantir la seguretat’, insisteix Moreno.

Les cases afectades es troben al poble de Riells, on hi viuen uns 400 veïns. Moreno reconeix que hi ha cases d’alguns punts més afectades que les altres i lamenta que algunes actuacions preses per aquests veïns, com micropilotatges, ‘han agreujat més el problema’.

Finalment, el batlle descarta que les esquerdes siguin causades per l’activitat de la pedrera que hi ha al poble: ‘Els dos informes que s’han fet diuen que no es pot vincular la seva activitat. No es pot dir que millori la situació, però tampoc que l’empitjori’, ressalta Moreno.

Esquerdes per tota la casa

Un dels veïns afectats és en Josep Pérez. Viu al carrer dels Enamorats en una casa que van construir els seus pares als inicis de la dècada dels 60, tot i que ell l’ha anat remodelant.

Aquest veí reconeix a que les cases de la zona ‘sempre havien tingut petites esquerdes’, però també que fa entre 6 i 8 anys que s’han començat a preocupar: ‘Afecten molt, sobretot moralment. Estàs veient la televisió, per exemple, i veus una fissura a la paret’. Aquest veí ha arribat al punt de col·locar diverses galledes en punts estratègics de la casa per no trobar-se el menjador amb dos dits d’aigua. Tot per culpa de les goteres que li provoquen les esquerdes.

Aquest veí afectat també explica que contínuament han de fer obres per arreglar els desperfectes que van sorgint, però no n’hi ha prou. Uns desperfectes que han provocat que, per exemple, el terra d’una de les habitacions li hagi baixat tres dits, que la porta de l’entrada principal s’obri amb dificultats, que li entrin tèrmits a través del terra que es desplaça i fins i tot que se li escoli la llum del sol a través dels forats.

Pérez reconeix que els veïns estan ‘impotents’ perquè no saben què i diu sense embuts que tenen por que la casa els hi caigui al damunt. No mira el futur amb massa optimisme perquè lamenta que les administracions no estan fent el que haurien de fer i no sap si servirà de massa la investigació de l’ajuntament. Ell, com molts altres veïns, de moment ha pagat de la seva butxaca estudis geològics per saber què passa amb el terreny i ha rebut la visita de diversos tècnics.

Un altre dels afectats és Xavier Villarroya, que viu a la urbanització Boscos de Riells. Ell ha vist com li apareixia una esquerda que li travessa la casa de costat a costat i com el seu gran jardí se li enfonsava també diversos centímetres.

Villarroya fins i tot ha arribat a haver d’apuntalar un parell de punts perquè no s’enfonsin i ha vist com quedava inutilitzada la piscina que tenia a la part posterior de la casa. Fins i tot explica que els arbres que envolten la casa ‘cada dia estan més torts’.

D’altra banda, aquest veí també lamenta que han d’anivellar cada dos per tres la porta de sortida al carrer per compensar el moviment de terres: ‘Cada cert temps l’he de tornar a soldar perquè si no quedaria penjant’, explica.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't