L’altra obra social

La Plataforma d’afectats per la hipoteca de Canovelles ha posat en marxa la seva particular obra social al municipi. Des del 12 de febrer, una parella, Antònia Garcia, de 51 anys i Joaquín Pérez, de 46, viu en un pis buit propietat del banc dolent (sareb) i procedent de CX, al carrer Pont.

El 9 Nou
01/03/2014

És el primer pis de la sareb que la plataforma ocupa al municipi.
Amb el suport de la PAH, la parella està tramitant ara l’empadronament, l’alta de les companyies de subministrament i un lloguer social amb la mateixa entitat financera que no hauria de superar el 30% dels ingressos totals familiars, és a dir, uns 250 euros.

L’Antònia i en Joaquín tenen clar a qui li deuen haver aconseguit un habitatge digne. “La PAH són els únics que ens han ajudat”, diu l’Antònia. Fins al mes de gener, havien viscut en un pis de lloguer del carrer Narcís Monturiol, al mateix Canovelles, però ja feia alguns mesos que havien deixat de pagar el lloguer de 410 euros mensuals. El pis tenia moltes deficiències i el propietari no estava disposat a fer les reformes. “Quan plovia entrava aigua per les finestres i la cisterna del lavabo no funcionava, havíem de llençar galledes d’aigua”, explica en Joaquín. El preu també era excessiu.

Tots dos cobren l’ajut de 426 euros mensuals per a persones sense feina més grans de 45 anys i tenen molt difícil trobar una feina estable. En Joaquín té una discapacitat física del 33% i l’Antònia del 66%. Tots dos havien treballat fins fa uns anys, ell en una gasolinera i ella com a administrativa en una empresa, però ja fa molt que es van quedar a l’atur. “Vaig trobar alguna feina, però sempre temporal. Vaig cuidar persones grans… però des de l’any 2008 ja no trobo res”, diu l’Antònia. En Joaquín està en la mateixa situació des del 2007.

El juliol de l’any passat van rebre el primer avís de desnonament i va començar un autèntic viacrucis que els va portar a trucar a moltes portes sense cap resultat definitiu. “Vam anar a la taula de l’habitatge de Barcelona, als Serveis Socials de l’Ajuntament. Vam trucar a moltes portes, però al final va ser a la PAH on ens van dir: nou us amoïneu, que al carrer no us hi quedareu”. El 16 de gener era el dia marcat per al desnonament, però el jutge els va concedir un mes de pròrroga. El dia 18 de febrer van lliurar les claus, quan ja feia alguns dies que vivien al seu nou domicili de la particular obra social de la PAH.

A la porta del pis hi ha dos cartells. Un, dirigit a la resta d’habitants de la comunitat que explica la situació dels nous veïns, i l’altre, a la policia o qualsevol altra persona que hi pugui tenir interès. Detalla els drets legals que emparen les persones que han ocupat un habitatge.

El bloc de pisos del carrer Pont té un total de 12 habitatges i els ocupants han rebut molt bé els nous veïns. “Abans de fer l’ocupació els vam informar de les nostres intencions i els va semblar bé. De fet, ens han ajudat molt”, explica Ángel Jiménez, membre de la PAH.

La plataforma calcula que a Canovelles hi ha una trentena de pisos propietat de la sareb i procedents de les entitats rescatades amb fons públics, Catalunya Caixa i Bankia. El total de pisos buits propietat d’entitats bancàries i procedents d’impagaments hipotecaris el calculen en més d’un centenar.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 510 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't