L’Ametlla preveu que rescatar la piscina li costarà 800.000 euros

El govern de l’Ametlla preveu una despesa d’uns 800.000 euros per al rescat de la concessió del complex esportiu Illa Activa que va construir i gestiona l’empresa Instal·lacions de Lleure Esportiu Illa, que ha fet suspensió de pagaments i ha deixat de pagar la hipoteca per finançar les obres.


El 9 Nou
20/06/2016

L’import queda recollit en el pla econòmic i financer de dos anys que es va aprovar en un ple extraordinari aquest dimarts al vespre i que l’Ajuntament ha hagut d’aprovar després de tancar els comptes de 2014 amb un dèficit d’uns 745.000 euros. L’aprovació es va fer amb els vots de CiU i el PSC, mentre que Ametlla’t amb ERC (A-ERC) i L’Ametlla en Comú (AeC), a l’oposició, hi van votar en contra. Francesc Sulé, regidor de Solidaritat, no va assistir al plenari.

Teresa Bada, regidora d’Hisenda, va explicar que l’incompliment de la llei d’estabilitat respecte al sostre de la despesa i l’estabilitat dels comptes va estar provocada “per la despensa sobrevinguda per les ventades del desembre de 2014” que es va haver d’assumir en els comptes de 2015. També per la incorporació en aquest exercici d’obres previstes l’any anterior, com la construcció de voreres en un tram de la carretera de Bigues. És “un incompliment factual i temporal i no estructural, que això sí que seria preocupant”, va dir Bada, que va criticar la llei espanyola que fa que un ajuntament amb un endeutament del 20% s’hagi de sotmetre a un pla d’aquestes característiques. “No té sentit que no puguem fer les despeses que el municipi necessita”, va dir.

A banda de la despesa pel rescat de la concessió de la piscina coberta, el govern té en compte que aquest pas comportaria quedar-se amb el deute hipotecari que ara té l’empresa concessionària –ara és d’uns 2,6 milions, si bé ja hauria de ser de 2,1– tot i que es preveu renegociar-lo per aconseguir millors condicions. També es fixa obrir un nou procés per licitar la gestió de l’equipament, fet que permetria cobrar al nou gestor un cànon que es fixa en 100.000 euros. No es descarta la gestió directa, tot i que aquesta no permetria ingressar els diners del cànon i “suposaria una càrrega econòmica important al pressupost de l’Ajuntament”. A més, es recorda que el rescat permetria no pagar els 270.000 euros previstos en la quota d’anivellament pactada amb la concessionària corresponents a l’any 2017.

El PEF aprovat no preveu un increment de la recaptació provinent dels impostos municipals més enllà de l’1% fruit d’un creixement natural. També limita les inversions als diners procedents de recursos propis i subvencions i a un màxim de 260.000 euros més aconseguits a través de préstecs.

A-ERC va justificar el seu vot en contra perquè el pla anticipa una solució en el conflicte per la gestió del complex esportiu que no ha estat decidida per la comissió municipal que es va crear per estudiar-ho. A més, van denunciar “l’existència d’una gestió molt deficient” per part del govern que “pot suposar l’existència d’importants pèrdues patrimonials per aquest ajuntament i que ha introduït elements absolutament innecessaris que poden ser utilitzats per plantejar hipotètiques dificultats en la negociació que serveixin de justificació política per a una sortida interessada que pot perjudicar econòmicament la nostra hisenda municipal”. En aquest sentit, van cridar l’atenció als regidors que van votar a favor del PEF sobre “el significat i responsabilitat” del vot perquè, a criteri seu, “introdueix una via concreta de sortida al tema de la concessió adoptada de forma unilateral, arbitrària i mancada de qualsevol justificació mínima” perquè entenen que l’import de rescat no s’ha justificat.

Per la seva banda, Jaume Durall (AeC) es va mostrar crític amb la gestió econòmica del govern. “Abans d’esmenar la plana al senyor Montoro caldria fer bé la feina aquí”, va apuntar Durall, que va recordar que “el pressupost es va aprovar tard i es va haver de modificar diverses vegades”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 114 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't