L’aturada del projecte del quart cinturó impulsa als regants de Llerona per millorar el regadiu

Els regants del pla de Llerona consideren que l’aturada en la planificació del quart cinturó ha de permetre reactivar el projecte de millora del sistema de reg d’aquest espai que tenien plantejat.

El 9 Nou
29/01/2013

L’objectiu és suprimir l’actual sistema de reg per gravetat –amb un sistema de recs a partir d’una captació directa al riu Congost– per un d’aspersió a partir de l’aigua que s’emmagatzema al llac del Falgar. Això els permetria guanyar en eficiència –l’aigua s’aprofitaria millor– i, sobretot, ampliar la zona de regadiu de les 110 hectàrees actuals a unes 170.

El president de les dues comunitats de regants del Pla de Llerona, Isidre Roquerias, assegura que el pas del quart cinturó pel pla de Llerona “aixafava” el projecte de millora del regadiu. “Això ha canviat una mica i ens hi podem tornar a animar”. Amb tot, ho planteja com un projecte a “llarg termini” perquè caldrà anar a buscar finançament a l’administració a partir d’ajudes europees, estatals i catalanes. Roquerias creu que, per als regants de Llerona, “és una bona notícia que tot hagi quedat aturat”. “Però el què voldríem és que no se’n tornés a parlar en 100 anys”, diu. Per a ell, també seria molt important que se suprimissin les reserves de sòl que hi ha fixades. “L’afectació a cases i camps és com una llosa que sempre tenim al damunt i que no ens deixa treballar tranquils”.

El sindicat Asaja fa aquesta mateixa petició al Ministeri de Foment. En un comunicat, recorden que “les finques afectades no poden fer obres, ni millorar les explotacions agràries, ni vendre’s ni res. És a dir, hipoteca el futur dels joves i de les zones afectades”. Segons el sindicat, el Vallès Oriental i l’Occidental ja estan ben comunicats. “La zona no permet perdre més sòl agrícola. Aquests diners es poden fer servir per millorar les línies de rodalies”.

El president d’Unió de Pagesos al Vallès Oriental, Quim Cassà, de Marata, celebra l’aturada en la tramitació. “Abans no tornin a engegar passaran 10 anys. Ara és el moment de pressionar els polítics perquè impulsin un altre sistema de comunicacions millorant la xarxa viària local i comarcal i la xarxa ferroviària”. “Cal seguir lluitant per fer-los veure que la necessitat és una altra. Cal canviar de xip i deixar de banda les grans infraestructures”, diu.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 503 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't