L’augment de la caça no atura la proliferació de senglars al bosc

L’augment de les captures de senglars per part de les colles de caçadors del Vallès Oriental no ha contingut l’increment de la població.


El 9 Nou
26/06/2016

Segons les dades recollides a l’estudi El consum de la carn de caça com a incentiu en la gestió d’espècies cinegètiques, de Berta Pericas, enginyera forestal de Cànoves i Samalús, el nombre de senglars abatuts va créixer en més d’un 70% entre la temporada 2002/2003 (1.003 exemplars caçats) i la 2012/2013 (1.848). Els càlculs estan fets a partir de les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l’empresa Minuartia, que recull l’activitat de les societats de caçadors del territori, i de la Federació de Caça. Aquest increment de les captures s’ha produït en un context de reducció del nombre de llicències i d’augment de la mitjana d’edat dels caçadors al conjunt de Catalunya.

En contrapartida, les densitats d’animals al bosc continua tenint una tendència a l’alça i arriba als 12 senglars per cada 100 hectàrees al massís del Montseny o 10 al Montnegre i el Corredor amb els càlculs fets la temporada 2014/2015 per Minuartia. Totes aquestes dades es van posar sobre la taula en la presentació de la ponència “El senglar al Vallès Oriental: evolució i conflictes”, que van presentar Berta Pericas i Carme Rosell al Museu La Tela de Granollers en un acte organitzat pel Centre d’Estudis de Granollers.

L’activitat més important dels caçadors es dóna a les diferents àrees de gestió de caça que hi ha al terme de Sant Celoni, amb més de 200 porcs morts per temporada. També a les zones de caça situades als termes de Campins i Fogars (vegeu mapes adjunts amb les xifres per àrea de caça amb els límits municipals sobreposats). Per quilòmetre quadrat, les densitats més altes són en terme de Vallgorguina i entre Sant Esteve de Palautordera i Montseny: entre vuit i nou senglars capturats per cada quilòmetre quadrat.

“La població de senglar va a l’alça a tot Europa”, recorda Carme Rosell, que apunta diversos factors que afavoreixen l’increment dels exemplars de senglar com els boscos bruts i difícilment accessibles. “Hi ha una relació entre les zones més frondoses i les zones on hi ha més densitat de senglar”. Però també hi ha factors vinculats amb l’activitat humana. Per exemple, el conreu de blat de moro. Això facilita que els porcs estiguin ben alimentats i les truges tinguin productivitats més altes, d’uns 5,5 garrins per ventrada. La influència humana també pot ser negativa si s’abandona menjar al bosc o se’ls en dóna directament quan entren a zones urbanes o si es facilita que senglars salvatges es barregin amb porcs de granja o porcs vietnamites abandonats als boscos quan es fan massa grans.

90.000 QUILOS DE CARN

L’activitat cinegètica entorn del senglar al Vallès Oriental genera uns 90.000 quilos de carn per temporada. Les àrees on la producció és més alta se situen a les àrees de gestió de caça del massís de Montseny en una franja que travessa el massís des de Figaró, la Garriga i Tagamanent fins a Fogars i Campins passant per Cànoves i Samalús, Sant Pere i Montseny (vegeu tercer mapa). Pericas destaca la importància de “donar valor” a aquesta carn. “Ajudaria a reduir la despesa als caçadors i permetria augmentar la caça”, sosté Pericas.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 861 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't