L’emigració juvenil supera al Vallès l’increment mitjà de Catalunya

La crisi ha expulsat gairebé 500 vallesans d’entre 15 i 34 anys, que han emigrat a algun país estranger bàsicament per motius laborals.

El 9 Nou
16/12/2014

L’increment en el nombre de joves vallesans residents a l’estranger ha estat constant des de 2009 i supera clarament el creixement registrat arreu de Catalunya. En els últims cinc anys, hi ha un 76% més de joves de la comarca residents a l’estranger, quan arreu de Catalunya el creixement ha estat del 55%, segons l’informe d’Avalot (l’organització juvenil del sindicat UGT).

Lluny d’estabilitzar-se –i de ratificar els anuncis de millora de la situació econòmica–, l’emigració juvenil s’incrementa. El cens corresponent a aquest any revela que el 2014 ha estat l’exercici que ha registrat més nova emigració des de 2009. Els joves han emigrat més en els dos últims anys (182 residents més a l’estranger el 2013 i 142 aquest 2014, en el cas del Vallès Oriental). Actualment, hi ha 1.116 joves vallesans residint a l’estranger, un 76% més que els 634 que hi havia el 2009, segons les dades d’UGT.

El fenomen de l’emigració juvenil és generalitzat, però és especialment intens al Vallès Oriental. Les explicacions territorials són difícilment verificables, però s’apunta el doble fenomen de la població nouvinguda que o bé retorna al seu país o es trasllada a altres zones europees buscant més oportunitats, i un segon motiu vinculat amb la formació. “Tenim joves que s’han format molt, però que potser no ho han fet en funció de les necessitats de les empreses del territori; això és fruit de la manca de planificació de la formació que ha tingut la comarca”, apunta com a hipòtesi el secretari comarcal d’UGT, Òscar Riu.

L’emigració juvenil dels últims dos anys és un reflex de la situació laboral a la comarca. Entre 2013 i 2014, haurien marxat a l’estranger 320 joves i les dades d’afiliació a la Seguretat Social assenyalen que s’han perdut 542 afiliacions. És inevitable establir una relació directa entre aquesta reducció de llocs de treball i l’emigració. A la dada provinent del padró d’habitants s’hi ha d’afegir la dels joves que participen en beques de pràctiques a l’estranger, per a les quals no hi ha registres demogràfics i que incrementarien encara més la xifra de residents a l’estranger.

El motors del constant increment en l’emigració juvenil són l’atur i les dificultats per trobar una feina digna en el mercat de treball català i espanyol. L’elevada taxa de temporalitat (només un 6,2% dels contractes juvenils són indefinits), i de treball a temps parcial (un 51,1% dels contractes a joves) provoquen salaris baixos que impossibiliten crear un projecte vital al país. “Els joves d’UGT hem posat el crit d’alarma per evitar que els joves hagin de fugir; al Vallès Oriental, la necessitat encara és més important”, assenyala la portaveu d’Avalot, Afra Blanco. “Als joves no se’ns està donant l’oportunitat de ser ciutadans de ple dret”, denuncia. En aquest sentit, el sindicat insisteix en la necessitat de derogar la reforma laboral i de fer polítiques d’ocupació específiques per al col·lectiu jove.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 73 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't