Les farmàcies de 12 municipis opten per tancar a les nits

Després del tancament de les farmàcies a les nits de Llinars, Parets, Cardedeu i Montmeló i Montornès (aquestes dues de forma alternada), set municipis més de la comarca deixaran de tenir aquest servei.

El 9 Nou
25/11/2011

Es tracta de Bigues i Riells, Caldes, la Garriga, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia. Com la resta de farmacèutics, els titulars dels establiments veuen insostenible mantenir un servei que els comporta pèrdues, en un moment crític per a aquests negocis.

Dels municipis amb més de 10.000 habitants, només quatre mantindran farmàcies amb serveis d’urgència nocturns. D’una banda, n’hi haurà a Granollers, Sant Celoni i Mollet perquè les farmàcies hi estan obligades per respondre les necessitats dels usuaris dels respectius hospitals. D’altra banda, també hi haurà torn de nit a les tres farmàcies de la Llagosta, perquè el CAP també ofereix servei nocturn, i s’atén usuaris d’altres municipis del voltant, com Santa Perpètua i Montcada.

En el cas de les farmàcies de la zona de la vall del Tenes, que inclou els municipis de Bigues i Riells, Lliçà d’Amunt i d’Avall i Santa Eulàlia, els titulars dels centres van demanar fa poc més d’una setmana deixar de fer el torn de nit que es reparteixen entre tots.

Tot i que cada farmàcia de la vall del Tenes només feia aquest servei vuit setmanes l’any, la repercussió econòmica era molt negativa, expliquen. La mitjana de receptes urgents que feien era, generalment, d’una a la setmana. “Ara estem esperant la resposta definitiva del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona a la nostra petició, tot i que ja ens van dir que podíem demanar-ho, ja que el CAP que dóna servei a la vall del Tenes, a Lliçà d’Amunt, tanca a partir de les 10 del vespre i després les guàrdies són localitzades”, diu Manel Veleta, titular de la farmàcia amb el seu nom a Lliçà d’Amunt. “Per tant, si hi ha altres farmàcies a 20 o 30 minuts a prop d’aquí, no cal que fem el torn de nit, nosaltres”, diu. Tot i això, segons explica Veleta, els titulars dels locals dels quatre municipis preveuen seguir fent el torn de nit fins a finals de desembre, per cloure el calendari previst.

D’altra banda, les farmàcies de la Garriga també tenen la intenció de deixar d’oferir el servei, i per això ja han engegat els tràmits pertinents. A Sant Feliu, els usuaris també s’han quedat sense servei a les nits des de juny. “Vam estar oberts a les nits durant 10 anys, amb guàrdies localitzades”, diu el farmacèutic Enric González, convençut que el servei que feien de forma localitzada era insostenible. “La gent té al costat les farmàcies de Caldes, a la nit”, diu González. Es dóna el cas, però, que a Caldes, els titulars dels sis establiments del municipi també han sol·licitat deixar de fer el torn de nit. “El fem des dels anys 50. Però ara els temps són difícils i les despeses són moltes”, diu Salvador Codina, titular de la farmàcia Codina, a l’espera del vistiplau del Col·legi de Farmacèutics.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't