Les Franqueses farà un canvi urbanístic per conservar Can Giralt

L’Ajuntament ha encarregat a la Diputació un estudi de viabilitat per modificar el sector urbanístic on hi ha l’antiga fàbrica

L’Ajuntament de les Franqueses farà una modificació del pla general urbanístic per evitar l’enderroc de l’edifici de l’antiga fàbrica Agroquímica del Vallès, coneguda popularment com Can Giralt, a Corró d’Avall.

Aquest edifici, que data de finals del segle XIX i que va ser magatzem durant la Guerra Civil, no forma part del catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i està afectat per la unitat d’actuació UA 21 B, que preveu perllongar el carrer Sant Antoni fins a la carretera de Cànoves.

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació va fer un estudi a principis de l’any passat en què s’aconsella la seva preservació pel seu valor històric i arquitectònic i ara l’Ajuntament ha encarregat al mateix servei la redacció d’un estudi de viabilitat que modifiqui la UA 21 B i eviti l’enderroc.

L’estudi, ha d’estar enllestit en el període d’un any i inclourà també la zona VI, l’actual sector industrial a tocar de la UA 21 B, entre els carrers Sant Antoni, Sant Joaquim i Verge de Montserrat.

La decisió municipal la va explicar dijous la regidora d’Urbanisme, Imma Ortega, durant la presentació de l’estudi de la Diputació que es va fer a l’Espai Can Prat. El cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, David Galí, va detallar l’estudi encarregat per la Diputació i fet pels arquitectes Margarida Costa i Manuel Julià.

L’estudi aconsella que l’edifici es declari Bé de Protecció Urbanística amb un nivell 2 de Conservació que evitaria el seu enderroc.

De fet, tots els plans urbanístics de les Franqueses redactats a partir de l’any 1984 preveuen connectar el carrer Sant Antoni amb la carretera de Cànoves, fet que afecta Can Giralt i, per tant, l’edifici no ha estat inclòs fins ara en el catàleg d’edificis a protegir

En l’acte de dijous, Anna Vilalta, de l’Ateneu la Tintorera, va explicar la campanya “Salvem Can Giralt” que va posar en marxa l’entitat per evitar l’enderroc de l’edifici com a testimoni de la memòria històrica de les Franqueses.

I la regidora Imma Ortega posava de relleu el paper que ha de jugar l’edifici al nucli de Corró d’Avall i enmig d’un important eix viari format per la carretera de Ribes i la carretera de Cànoves. Un espai que guanyarà protagonisme amb el desdoblament de la R3 i el nou pas que connectarà amb l’altra banda de la via.

“Cal afrontar-ho com una oportunitat i canviar el paradigma. Si no es pot fer un vial per als cotxes serà un espai d’interès per als ciutadans”. Afegia que “cal superar el concepte d’illa tancada pensant també en l’eficiència energètica dels futurs edificis”. I advertia però, que també cal preservar els drets dels propietaris del sector.

En el mateix acte, l’alcalde, Juan Antonio Corchado anunciava que “totes les veus seran escoltades i considerades” i insistia en què es vol fer “un urbanisme des de la participació”.

De magatzem a fàbrica de tints

Abans de la Guerra Civil Can Giralt havia tingut divesos usos, com una fàbrica de licors. L’any 1936, l’alcalde republicà Francesc Montserrat va encarregar a l’arquitecte Manuel Subiño la reconversió d’una part de l’edifici en mercat municipal que, de fet, no va arribar a funcionar i va servir de magatzem. També va acollir la Indústria Làctea Socializada, de la CNT-FAI.

Un cop acabada la guerra es va recuperar l’ús de fàbrica de licors i l’any 1956 la família Giralt hi va traslladar la seva fàbrica de pigments naturals des de Barcelona a les Franqueses i naixia l’Agroquímica del Vallès.

L’any 2020, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció per unanimitat a favor de mantenir l’edifici de Can Giralt.

LA PREGUNTA

Creu que Catalunya hauria de tenir un finançament diferent?

En aquesta enquesta han votat 357 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't