Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Les Franqueses reactiva el projecte del Falgar aturat fa vuit anys

El ple de l’Ajuntament de les Franqueses va aprovar dijous el concurs per a l’adjudicació de les obres d’acabament del parc del Falgar i la Verneda, aturat des de l’any 2008.

  • El 9 Nou
  • 07/04/2016 | 18:00
  • 0

El projecte, amb un pressupost de prop de tres milions, es basa en el que va determinar un procés participatiu l’any 2012 i afecta una superfície de 17 hectàrees, de les quals 13 al Falgar i 4 a la Verneda.

Es preveu dividir l’espai en diverses zones de menor a major naturalització de l’espai i, per tant, de major a menor presència humana (vegeu gràfic). El govern (CDC i PP) preveu poder adjudicar l’obra en el ple de juny i engegar els treballs entre els mesos d’agost i setembre. La durada prevista serà de 12 mesos. Hi van votar a favor CDC, PP i ERC, que sumaven vuit vots perquè faltava una regidora de CDC. Imaginem les Franqueses en Comú hi va votar en contra perquè aposta per una projecte més restrictiu des del punt de vista ambiental i perquè diu que no és segur que s’obtinguin els recursos econòmics necessaris per fer-lo. El PSC i CpF s’hi van abstenir.

De fet, el finançament està lligat als recursos que pugui obtenir l’Ajuntament del desenvolupament del sector industrial de la carretera de Cardedeu (Sector N). Aquest sector està pendent que s’aprovi el projecte de reparcel·lació, al qual els propietaris han presentat 22 al·legacions. El govern calcula que tota la tramitació urbanística anirà paral·lela a la licitació de l’obra del Falgar i, d’aquesta manera, el parc es podrà finançar amb les quotes urbanístiques que paguin els propietaris del sector N. Però l’oposició va manifestar els seus dubtes que això sigui possible. Incideixen en el fet que molts propietaris del sector N estan en contra del projecte de reparcel·lació i de les quotes que els toca pagar.

L’Ajuntament està obligat a acabar el parc del Falgar i la Verneda perquè una sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó als propietaris del sector P –el parc és la zona verda d’aquest sector industrial entre el polígon de Can Castells i el del Pla de Llerona– que ja havien pagat el cost del parc amb les seves quotes urbanístiques. L’Ajuntament, però, va desviar els diners per pagar l’inici de les obres d’urbanització del sector N en l’etapa de l’alcalde Francesc Torné (aleshores a CiU), en el mandat 2003-2007.

El projecte que es posa a concurs és radicalment diferent del que es va aprovar l’any 2003 i suprimeix la major part de les instal·lacions previstes, entre altres coses perquè la sentencia del TSJC va establir que els propietaris no tenien l’obligació de pagar-les. Entre altres elements suprimits, hi ha l’edifici de recepció, un aviari, un minigolf, una zona de tir amb arc, un escenari, el llac, el mirador del llac, un embarcador, una zona d’escalada i una piscifactoria.

En els vuit anys aturat, el parc s’ha anat deteriorant, bona part dels arbres s’han mort i han estat robats bona part dels elements instal·lats, com tapes de registre, estacions transformadores i portes.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.