Les pluges eviten les restriccions als regants de Sant Esteve

Les pluges dels darrers dies han evitat haver d’aplicar les restriccions d’aigua de reg entre els regants de l’embassament de Sant Esteve de Palautordera. S’havien previst a partir de dilluns de la setmana passada si no hi havia un canvi de temps que permetés estalviar-les, com ha acabat passant.


El 9 Nou
20/09/2016

Les precipitacions –divendres 9 van ser força intenses i van repetir-se entre dimarts i dimecres, tot i que en menor abundància– han fet reduir el consum d’aigua perquè han evitat haver de regar aquests dies. A més, les collites ja estan en la fase final: la majoria del blat de moro ja s’ha recollit i queden només alguns conreus d’horta –mongeteres, sobretot– o plantacions en hivernacles que encara necessitaran aigua, han explicat fonts de la comunitat de regants de la zona. “Ha caigut aigua suficient per poder acabar la temporada bé. Ara costa d’imaginar que puguem tenir problemes”, expliquen des de la comunitat. Els regants celebren l’arribada de la pluja, que enguany s’ha produït excepcionalment tard. “Cada any, plovia abans. La gent gran d’aquí no recorda cap any on tardés tant temps a ploure”, afegeixen. El pantà de Sant Esteve dóna aigua a unes 160 hectàrees de conreus d’una vuitantena d’agricultors.

A la zona regada pel pantà de Vallfornès, les pluges també han donat un cert respir. Tot i això, sí que es mantenen les restriccions amb períodes d’una setmana on no es permet regar els conreus per estirar al màxim l’aigua que queda a l’embassament. Les pluges permeten allargar els dies amb els regs tancats i, per tant, augmentar-ne l’estalvi. “A les plantes, els agrada més l’aigua de la pluja que la que hi tirem quan reguem”, comenta Pere Clos, president de la comunitat de regants de Vallfornès.

Amb tot, en aquesta zona, el perill no ha passat perquè el blat de moro es va sembrar més tard. “Encara li queda un mes i mig. Igual que a les mongeteres”, explica Clos, que ara es mostra optimista: “Crec que salvarem la collita per poc que plogui a partir d’ara”. També ajuda que les nits són més llargues, les temperatures són més baixes i la radiació solar és inferior.

Per revertir el baix nivell de l’embassament, sí que caldria una tongada de pluges més intenses i continuades. “Hauria de caure molta aigua perquè no hi hagués d’haver restriccions”, afegeix. A més, “el bosc està molt sec” i, per tant, molta de l’aigua que cau a la capçalera de la riera –la zona del Pla de la Calma– no arriba fins a l’embassament, en terme de Cànoves i Samalús. De l’aigua de Vallfornès, en reguen uns 150 pagesos en uns camps de conreu que ocupen una superfície d’unes 380 hectàrees situada, principalment, entre els municipis de Cànoves i Samalús i Cardedeu.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 128 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't