L’Hospital de Mollet ha incrementat un 30% l’activitat quirúrgica en un any

El nou Hospital de Mollet confia en poder tancar el 2011 de forma “sostinguda” tot i les retallades que ha aplicat el Departament de Salut en aquest centre que va començar a funcionar ara fa un any. El director, Jaume Duran, admet que les urgències és un dels serveis a millorar.

El 9 Nou
27/07/2011

El nou Hospital de Mollet del Vallès confia en poder tancar el 2011 de forma “sostinguda” malgrat les retallades sanitàries que ha aplicat el Departament de Salut en aquest centre que va començar a funcionar ara fa un any. Els responsables de l’equipament reconeixen que aquest exercici han rebut un pressupost superior al de l’any anterior però adverteixen que també ha incrementat en un 30% la seva activitat quirúrgica, principalment per l’absorció de pacients procedents de Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda.

Un dels principals problemes del centre segueix sent el servei d’urgències en què s’ha detectat un increment de la complexitat dels cassos atesos. El nou Hospital de Mollet va començar a funcionar ara fa un any quan el servei de les antigues instal•lacions sanitàries ubicades al centre de la ciutat van traslladar-se al nou i modern equipament de la Ronda dels Pinetons.

L’hospital va obrir les seves portes amb l’objectiu d’esdevenir un centre capdavanter que donés servei als habitants de la zona del Baix Vallès i amb el pas del temps també als d’altres poblacions veïnes com Santa Perpètua de Mogoda i Palau-solità i Plegamans (el Vallès Occidental). Ara, un any més tard les retallades sanitàries del govern han perjudicat el centre que veu com l’increment de pressupost pactat per aquest 2011 s’ha reduït un 35%.

Per tal de fer front a l’increment del 30% de l’activitat quirúrgica en el darrer any l’Hospital de Mollet ha treballat per reduir l’estança mitjana dels malats i incrementar l’ambulatorització quirúrgica.

El director del centre, el doctor Jaume Duran, ha assegurat que l’hospital “ha reaccionat” a la retallada pressupostària “canviant maneres de fer, incrementant la productivitat, redissenyant circuits i no fent aquelles incorporacions previstes”.

Duran recorda que aquest increment de l’activitat també ha afectat a les consultes externes, que han crescut un 49%; les intervencions, que ho han fet en un 30%; els parts en un 25% i les atencions a l’hospital de dia en un 33%.

El director explica que la retallada del 10% genèrica ha afectat el pressupost del servei sociosanitari, de l’hospital d’aguts i de la secció de salut mental. El més preocupant però, és que part del contracte que havia de venir per fer front a l’increment de població ha arribat retallat en un 35%.

“Tot plegat fa que el pressupost global de l’hospital sigui un 15% inferior”, reconeix Duran que diu que han intentat adequar les estructures de creixement a la realitat pressupostària. “A hores d’ara tancarien l’exercici econòmic d’aquest 2011 de manera sostinguda”, afirma.

Tot i això en els darrers mesos el temps d’espera per una primera consulta ha incrementat passant de 46,7 dies a 51. A banda, el nombre de persones que esperen per aquests serveis ha passat de 241 a 300 com a mitjana. Més de 1.700 pacients esperen per una cirurgia ordinària, i la meitat d’aquestes per procediments de garantia -intervencions de pròstata, artroscòpies, cataractes, hèrnies, vasectomies, entre d’altres-. Amb tot els responsables del centre asseguren que l’espera “mai és superior a sis mesos”.

Tot i que el temps mitjà global d’espera a urgències s’ha reduït en comparació amb les xifres que es registraven a l’antic Hospital de Mollet, passant a ser d’una hora i quart, el servei d’urgències segueix sent el principal punt on es concentren les queixes dels usuaris del Baix Vallès. “L’increment de població, el canvi d’ubicació física i dels procediments informàtics han alentit els processos i en algunes puntes d’activitat la percepció d’atenció ha estat deficitària”, reconeix el director. El responsable del centre sanitari assegura que treballen per posar en marxa un mecanisme informàtic que permetrà “discriminar moment a moment la tipologia d’urgència”.

Actualment es registren prop de 200 atencions diàries, la complexitat de les quals s’ha incrementat considerablement, en part degut a l’absorció de nous pacients procedents de municipis com Palau-solità i Santa Perpètua. “Es tracta de malalts pluripatològics que no compten amb un historial mèdic previ i a qui hem de fer moltes més proves”, asseguren els responsables mèdics.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 862 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't