L’Hospital de Sant Celoni implanta una prova cardiològica que redueix les tècniques invasives

L’Hospital de Sant Celoni ha implantat la prova diagnòstica de la Càrdio TC, que permetrà reduir les tècniques invasives a la meitat. És el que preveu la doctora Victòria Garriga, cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Sant Celoni i adjunta del servei a l’Hospital de Granollers.

El 9 Nou
14/01/2011

L’Hospital de Sant Celoni ha implantat la prova diagnòstica de la Càrdio TC, que permetrà reduir les tècniques invasives –el cateterisme– a la meitat. És el que preveu, basant-se en estudis en aquest camp, la doctora Victòria Garriga, cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Sant Celoni i metge adjunt del servei a l’Hospital de Granollers.

La posada en marxa a Sant Celoni de la Càrdio TC permetrà a més que els pacients de tota la comarca no s’hagin de desplaçar a Barcelona per fer-se proves amb l’objectiu de descartar patologies coronàries sense tècniques invasives. L’Hospital de Sant Celoni forma part, juntament amb l’Hospital de Granollers i el de Mollet, d’una xarxa de col·laboració que ha permès crear la Unitat de Diagnòstic per las Imatge del Vallès Oriental (UDIVOR).

Aauest TAC d’alt nivell només el tenen dos altres hospitals públics a Catalunya, Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic. “No és normal que estigui en un hospital comarcal. Per això intentem optimitzar-lo al màxim”, diu el coordinador de l’UDIVOR i director del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Granollers, el doctor Xavier Pruna.

La tecnologia Càrdio TC consisteix en un TAC que es fa a la zona del cor gràcies a l’aparell de nova generació que té l’Hospital de Sant Celoni des de 2007. “Té 64 detectors, mentre que el que hi ha a l’Hospital de Granollers, en té 6”, diu la radiòloga Victòria Garriga. Amb el TAC, es pot valorar l’estat de les artèries coronàries sense cap operació i va dirigida als pacients amb símptomes de dolor toràcic atípic, però amb un risc baix o intermedi de patologia cardíaca. “Els pacients amb risc alt han de sotmetre’s directament a un cateterisme”, apunta Garriga.

Gràcies a aquesta tecnologia diagnòstica, el pacient no cal que ingressi a l’hospital ni que se sotmeti a cap tipus de tractament anestèsic, ja que la prova és de caràcter ambulatori. A més, la durada de la realització de l’estudi no supera el minut en la majoria de casos. En aquells casos en què la prova de Càrdio TC resulta positiva, cal un treball clínic conjunt entre els equips de Diagnòstic per la Imatge i Cardiologia, per tal de fer el tractament més adequat a cada pacient. Aquest equip està format per set cardiòlegs de l’Hospital de Granollers, un de Sant Celoni, una radiòloga, un tècnic de radiologia i una infermera.

La doctora Garriga destaca que en aquests moments els professionals es troben en “una fase de corba d’aprenentatge”. “Durant el 2011 ens acabarem de consolidar”, diu la radiòloga, que destaca la complexitat de la tecnologia. “La Cárdio TC no la pot fer qualsevol radiòleg. Des del 2007, però, els residents que tenim en aquesta àrea es formen per fer-la servir”.

De moment, l’UDIVOR ha derivat 35 persones a la Càrdio TC. La doctora Garriga preveu que cada any, una mitjana d’entre 60 i 70 pacients de la comarca es podran beneficiar d’aquesta tecnologia.
Durant el 2011, amb el TAC de nova generació, l’UDIVOR posarà en marxa altres tècniques de diagnòstic no invasives, com les colonoscòpies virtuals.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 465 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't