Limitacions als vehicles contaminants a vuit municipis vallesans a partir de l’1 de desembre

A partir de l’1 de desembre els vehicles més contaminats no podran circular per vuit municipis del Vallès Oriental -inclou Granollers i Mollet i la seva àrea- quan hi hagi episodis de contaminació elevada.


06/03/2017
Granollers

Les limitacions a la circulació dels vehicles més contaminants s’han acordat aquest dilluns al matí en una trobada que ha reunit representants de la Generalitat, la Diputació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ajuntaments de l’entorn al Palau de Pedralbes, a Barcelona.

Al Vallès Oriental, les decisions preses afecten un àmbit de vuit municipis format per Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets, i Sant Fost de Campsentelles. En total, són una quarantena de municipis en la zona que s’ha batejat com Àmbit-40. Tots ells estan dins de les “Zones de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric”.

CAMÍ PROGRESSIU

En aquest territori, a partir del proper 1 de desembre i en situacions d’episodi ambiental declarat per la Generalitat, no podran circular les furgonetes i els turismes anteriors a la categoria Euro 1. Són les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994 i els turismes matriculats abans de l’1 de gener del 1997, ha informat la Generalitat.

A partir de l’1 de gener de 2019 es farà un pas més.  La restricció s’aplicarà de dilluns a divendres a furgonetes i turismes anteriors a Euro 1. Sempre i no només quan hi hagi episodis de contaminació elevada.

Segons han informat el govern, a més, “cada municipi podrà aplicar restriccions més estrictes en funció de les seves necessitats, mitjançant la implantació de zones urbanes d’atmosfera protegida a l’interior de les ciutats”. Això passarà a la ciutat de Barcelona a l’àmbit interior de les dues rondes.

VEHICLES AFECTATS

En l’Àmbit-40, aquestes restriccions afectaran 106.018 turismes (un 7% del total del parc mòbil) i 22.049 furgonetes (un 16% respecte del total).

CONCRECIONS

Segons el govern, abans del proper 1 de juliol s’aprovarà un protocol per detallar les accions que haurà de fer cadascuna de les administracions segons el nivell d’alerta. També els mecanismes d’activació de les mesures de reforç del transport públic, la implantació d’un títol de transport específic per captar nous viatgers en episodis ambientals i els canals de comunicació i coordinació de les institucions.

IMPLICACIÓ D’ALTRES MUNICIPIS

Fora de Granollers i de les poblacions de l’àrea de Mollet, al sud del Vallès Oriental, altres municipis s’impliquen en aquest acord i es comprometen a contribuir en la difusió i sensibilització a la ciutadania perquè els seus veïns “són generadors de mobilitat sobre aquesta zona de protecció especial”. En aquest cas, del Vallès Oriental hi ha els municipis de Caldes de Montbui, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall.

CONFIANÇA I COMPLICITAT, SEGONS RULL

“El que és molt important és un intangible que hem estat capaços de conrear, que és la confiança i la complicitat de totes les administracions públiques. Això que fem avui és molt potent perquè ho fem junts, perquè amb les decisions coordinades tenim molta capacitat de transformar de veritat la qualitat de vida de la gent, que és el darrer objectiu que ens plantegem”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. “Ara ja tenim calendari cert, actuacions concretes i raonables. Hem detectat un nivell molt alt de complicitat i compromís per part de tots els actors, els de dins de la zona 40 i els de fora”, ha afegit.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't