L’Oficina Antifrau va alertar d’irregularitats en un contracte a les Franqueses

L’Oficina Antifrau de Catalunya va advertir de diverses il·legalitats en contractes que l’Ajuntament de les Franqueses, llavors encapçalat per l’alcalde socialista, Esteve Ribalta, va firmar amb l’arquitecte i exalcalde de Lliçà d’Amunt per ERC, Joaquim Ferriol, entre els anys 2008 i 2009.

El 9 Nou
20/10/2012

Un informe amb data del 7 de desembre de l’any 2010 i signat pel desaparegut David Martínez Madero, director de l’oficina, al qual ha tingut accés EL 9 NOU, alerta amb contundència que els contractes vulneraven la llei de contractes del sector públic. També demanava aclariments sobre possibles incompatibilitats en l’activitat privada del llavors regidor d’Urbanisme, Joan Antoni Marín, i sobre les despeses privades amb la targeta VISA d’alcaldia.

Les irregularitats que enumera l’informe de Martínez Madero són diverses. En primer lloc, diu que el contracte de serveis de consultoria i assistència firmat el 3 de novembre de 2008, amb una durada d’un any a raó de 20 hores setmanals i a un preu de 35 euros l’hora, qualificat de contracte menor, té un cost total que supera la qualificació de contracte menor, per la qual cosa l’Ajuntament hauria d’haver tingut en compte tres propostes per escollir. A més, la Junta de Govern Local no va aprovar el contracte fins al dia 27 de novembre. La conclusió és contundent. “No només s’utilitza una modalitat contractual que no corresponia, sinó que a més se signa primer el contracte entre les parts i després s’aprova l’expedient i el contracte per l’òrgan de contractació”. L’oficina antifrau considera “inadmisible” que es justifiqui que el contracte menor es va fer “per error” quan el propi interventor de la corporació advertia en un informe del 26 de novembre que eren necessàries tres ofertes.

L’Oficina Antifrau va intervenir en l’afer arran d’una denuncia presentada pel Grup Municipal de CiU, llavors encapçalat per l’exalcalde Francesc Torné, i les advertències no es refereixen només al primer contracte, sinó també als dos que es van adjudicar el 26 de febrer de l’any 2009 a TRF Arquitectura, despatx representat per Ferriol. L’Ajuntament li adjudicava dos contractes menors, un pel projecte d’ampliació d’un edifici per dedicar-lo a centre d’investigació i suport a l’activitat agrària per import de 17.748 euros i l’altre per un projecte de reforma d’una nau per a dedicar-la a centre d’investigació i suport a l’activitat agrària per import de 17.678 euros. Antifrau diu que en l’expedient “no queda justificat” per què es fan aquests dos nous contractes quan encara estava vigent el que es va firmar el 3 de novembre de 2008. A més, afegeix que el dia 1 de juliol de 2009 la societat municipal Les Franqueses Entorn Verd va firmar un altre contracte menor amb el mateix arquitecte per fer tasques de suport i assessorament tècnic a la societat, però durant sis mesos en comptes d’un any. Aquest contracte deixava sense efecte el que es va firmar el 3 de novembre de 2008, però, segons Martínez Madero, “incorre en frau de llei al fraccionar un contracte amb la finalitat de disminuir la seva quantia i eludir així els requisits del procediment negociat” que hauria obligat a tenir tres ofertes abans de formalitzar el contracte.

Martínez Madero conclou que de tot el procés i dels informes de secretaria “sembla desprendre’s que la voluntat municipal seria comptar de la manera que fos possible amb els serveis del senyor Joaquim Ferriol, arribant fins i tot a plantejar el senyor secretari de la corporació la possibilitat de poder-lo nomenar com a personal eventual, previ acord de ple”. La sola presència en l’informe de secretaria d’aquesta possibilitat és revelador “de la possible intenció de la corporació de poder comptar amb els serveis del senyor Ferriol al marge dels principis constitucionals d’accés a la funció pública”. En el moment d’emetre l’informe l’Ajuntament ja havia donat per acabat el contracte amb l’arquitecte però, no obstant això, Martínez Madero instava el consistori a investigar i inspeccionar les possibles conductes “contràries als principis d’objectivitat i al principi de legalitat exposades en el present document”.

Segons l’exalcalde Francesc Torné, l’Ajuntament no va obrir cap investigació, mentre que l’exalcalde Ribalta s’ha negat a fer cap comentari al respecte d’això. Torné justifica que el seu grup municipal no acudís als tribunals a la vista de l’informe de l’oficina antifrau. “Per anar al jutjat hi ha unes despeses que com a partit no podem suportar”.

L’actual alcalde i regidor de CiU en el moment dels fets, Francesc Colomé, diu que no li consta que l’escrit que va fer Martínez Madero es contestés en temps i forma adients.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't