Manel Calbet: “Cardedeu ha de demostrar que val la pena mantenir la televisió”

Manel Calbet és el president de l’Associació d’Amics de Radiotelevisió de Cardedeu, que fa 32 anys que gestiona la televisió privada més antiga de l’Estat i que ara viu moments més difícil per manca de recursos i demana el suport de la societat civil de Cardedeu.

El 9 Nou
17/02/2013

Confien en la resposta de la població?
Sí. La televisió és un projecte col·lectiu que surt del poble i ha de respondre a la voluntat del poble. L’important és saber si hi ha prou empenta en la gent per tirar endavant això. Si la resposta és escassa potser haurem de renunciar al projecte. El meu desig seria que Cardedeu demostrés que val la pena mantenir la televisió.

Han suprimit els informatius. Què continuaran fent?
Els plens municipals i tot el que es pugui fer. Hem renunciat als informatius perquè no pot ser que un dia hi hagi una notícia i un altre dia n’hi hagi cinc… Però farem tot el que puguem.

Quina audiència tenen?
No hi ha estudis recents perquè costen molt, però no és només l’índex d’audiència el que mesura el resultat d’una televisió comunitària com la nostra. Els programes que fem els pengem a Youtube i veiem que hi ha moltes visites. I d’altra banda hi ha tota la gent que s’ha format aquí, que és tan important o més que la mateixa audiència.

I l’arxiu de més de 32 anys d’emissions…
Més de 2.000 emissions de programes informatius a part de programes especials.

Es pot consultar?
El volem digitalitzar abans que es degradin les cintes.

Què pensa quan algú diu que hi ha altres prioritats com els serveis socials?
Cadascú té la seva funció i la de la televisió és explicar les nostres raons a la gent de Cardedeu i a l’Ajuntament. No podem entrar a valorar si una partida és més prioritària que una altra. Hi ha partides que són prioritàries per davant del que es pugui gastar en la televisió. El problema social potser és prioritari, però la nostra funció no és decidir quines són les prioritats de despesa.

Quant costa mantenir la televisió cada any?
Els anys, 2010 i 2011, al voltant de 70.000 euros.

I com es cobreix?
D’una banda, amb les quotes dels socis, i d’altra banda, el conveni amb l’Ajuntament, que no és una subvenció a fons perdut. Ens comprometem a fer un seguit de coses. També s’han demanat subvencions a la Generalitat i s’ha venut alguna producció o s’ha llogat el plató.

Quants diners dóna l’Ajuntament?
L’any 2012, 27.000 euros.

Per què diu que la Generalitat no compleix els compromisos?
Si la Generalitat ens diu que ens concedeix una subvenció i no arribem a cobrar, ens falla una part important.

Quant els deu?
Uns 20.000 euros.

I com ho compensen?
Precisament això és el que ens ha obligat a prescindir de la directora. Si haguéssim rebut els diners de la Generalitat o bé l’Ajuntament no hagués disminuït la seva aportació o no hagués baixat el nombre de socis, ara tindríem directora.

Els van criticar per haver deixat el micròfon en un ple als okupes del Casino.
Va ser un incident puntual. És cert que hi va haver moments de tensió, però ho vam parlar aquell mateix cap de setmana amb tots els grups. No tots vam estar d’acord amb la interpretació que es va fer dels fets, però és una qüestió superada.

Rebre diners de l’Ajuntament els resta independència?
No. Una de les virtuts de la Televisió de Cardedeu és que ha estat independent. No hem rebut pressions per donar les informacions d’una forma o una altra, mai. Sí que hi ha hagut comentaris quan alguna notícia no ha agradat, però no només de l’Ajuntament, de les entitats…

Quants col·laboradors tenen?
Fins a 20 o 25 persones un dia que hi ha una transmissió en directe complicada.

Ningú cobra res?
Com a sou, no. Des de fa algun temps es dóna alguna dieta per una dedicació especial.

Quin perfil tenen?
Gent jove i alguna gent veterana que col·laborava fa temps i ho fa ocasionalment.

També hi ha crisi de col·laboradors?
En el futur pot passar qualsevol cosa, però ara hi ha un grup de gent molt animat i que pot fer coses molt maques. Si en vinguessin més, serien benvinguts.

Hi ha una versió de Batalletes a la Xarxa de Televisions Locals. Vendre programes és una alternativa?
Sí, la Xarxa ara promociona la producció de les televisions locals. Vam presentar aquest programa, que va agradar, i la producció es fa per la Xarxa, tot i que ja no són només coses de Cardedeu. Fer produccions és una de les possibilitats que explorem.

Han pensat a passar-se a internet?
Podríem passar a internet en el moment en què les televisions estiguessin adaptades per rebre el senyal d’internet. Però ens interessa mantenir la tècnica amb l’emissora perquè es maco que la gent pugui practicar i, d’altra banda, ens pot interessar sortir a la pantalla de l’ordinador però ens interessa més sortir a la pantalla de la televisió perquè creiem que s’ha de veure de forma col·lectiva, que ho pugui veure tota la família.

Viuen el pitjor moment?
És un moment crític i ens cal una resposta aviat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't