Martí Boada dóna 30 plançons d’arbres singulars de l’Estat a una reserva de la biosfera d’Ourense

El naturalista Martí Boada, de Sant Celoni, donarà a la Reserva de la Biosfera d’Allariz, a Ourense, 30 plançons d’arbres singulars d’arreu de l’Estat i d’altres països del món.

El 9 Nou
10/09/2013

Es tracta d’arbres nascuts de llavors o empelts que Boada recull en els seus viatges arreu de l’Estat o del món i que es cuiden en un viver de Sant Celoni.

Aquests descendents d’arbres singulars serviran, en un futur, per al Museu del Bosc, que es projecta en aquesta localitat. Actualment, ja creixen una seixantena d’arbres diferents en un viver de Sant Llorenç de Vilardell. Boada destaca la importància d’aquesta feina prèvia. “Quan es posi en marxa el Museu del Bosc no podrem anar a buscar aquests arbres a El Corte Inglés”, recorda. Aquest projecte es desenvolupa a partir d’un conveni entre l’Ajuntament de Sant Celoni, l’empresa pública Forestal Catalana i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els arbres que es portaran a Allariz són excedents del planter del Museu del Bosc i tenen entre tres i quatre sabes (o anys). “No porto una sola llavor de cada arbre i, per això, en alguns casos en tenim diversos”. Ja s’ha fet una primera entrega de dos arbres al concello d’Allariz: un fill del Castanyer de Can Cuch, de Cànoves, que és l’arbre més grans de Catalunya; i un fill del castanyer Santo, situat a la Sierra de las Nieves, a Màlaga. Actualment, ja hi ha tancada la llista dels 30 arbres que s’enviaran a Allariz i s’està tancant com fer el transport. “Hem buscat uns arbres que siguin representatius de la península”, explica Boada, que considera que mostrar i fer créixer els fills d’aquests arbres monumentals té importància per “posar en valor” l’arbre d’on provenen.

A la llista, hi ha descendents d’arbres com el pi gran de Can Valls d’Olzinelles, a Sant Celoni; el castanyer de cap de dinosaure de la zona de Sant Bernat, al Montseny; el faig del Pla de l’Espinal, a Fogars, i el roure de Can Draper i l’alzina del mas Farrerons, situats al Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Hi ha arbres d’altres indrets de Catalunya com l’àlber del Francolí, de l’Espluga de Francolí; de l’Estat, com la Castañera de Lecina, de la serra de Guara, a Terol, o de la resta del món, com el pi de Zacatecas, de Mèxic.

En principi, els 30 arbres que se cediran a Allariz estaran en diversos indrets del municipi, que està format per uns 80 llogarets i té 6.000 habitants. Amb tot, Boada no descarta que es pugui tirar endavant un projecte unitari en el marc del concurs internacional de jardins que organitzen. Aquesta hauria d’adaptar un espai a les necessitats de cada espècie per exposar-los junts.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 84 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't