Militants del torn d’ofici

Elena Custodio, Toni Garabatos i Sònia Domínguez són tres dels advocats que treballen al torn d’ofici del Col·legi d’Advocats de Granollers. Tots ells defensen la feina que fan els professionals d’aquest col·lectiu.


El 9 Nou
19/07/2016

Destaquen que tracten les persones que els arriben pel torn d’ofici amb la mateixa dedicació que els que ho fan de forma privada. “No distingeixo entre uns i altres. No tinc carpetes per separar uns casos dels altres”, assegura Custodio. “Hi ha la mateixa rigorositat. Estudio tots els casos de la mateixa manera, m’arribin de la manera que m’arribin”, apunta, per la seva banda, Domínguez.

A banda, els advocats ressalten el valor social de la tasca que es fa des del torn d’ofici. “La feina d’advocat té una vessant social i la manera de fer-ho és a través del torn d’ofici”, explica Garabatos, que en forma part des de fa un parell d’anys. Aquests darrers anys, expliquen, la tasca d’aquests advocats s’ha visualitzat encara més, per exemple, en els conflictes judicials vinculats a persones que s’han enfrontat a processos de desnonament per l’impagament de les hipoteques o dels lloguers. “S’ha fet una feina impagable en aquest tema”, considera Custodio. “El torn d’ofici ha esdevingut el camí més eficaç per afrontar problemàtiques com les execucions hipotecàries”, defensa Garabatos. En aquest sentit, Domínguez ressalta que “cada cop menys gent té la percepció que l’advocat que està al torn d’ofici hi és perquè té menys clients particulars”.

Tots ells valoren el contacte amb la gent i la possibilitat de donar-los un cop de mà. “El torn d’ofici et permet estar en contacte amb molts perfils de gent que tenen problemes”, diu Domínguez, que valora la importància que “la gent sense recursos pugui tenir les mateixes condicions davant de l’administrador de justícia”. “M’agrada molt conèixer la gent i parlar amb ells i saber que pots participar en la resolució dels seus problemes de la millor manera possible”, assegura Custodio.

Aquests tres advocats admeten que és una feina sacrificada, sobretot durant els dies de guàrdia. “No saps quan et trucaran o si tindràs una assistència o vuit”, explica Custodio, que va començar al torn d’ofici l’any 2010, després d’acabar el curs per poder exercir d’advocada a l’Escola de Pràctica Jurídica del mateix Col·legi d’Advocats de Granollers. “Has de portar sempre el mòbil a sobre”, afegeix aquesta advocada, que reconeix que durant les nits de guàrdia “no descanses igual perquè estàs pendent del telèfon”. “Quan estàs de guàrdia et poden trucar en qualsevol moment”, recorda Domínguez, que explica que això ja ho viuen com un fet “inherent” a la seva feina.

Amb tot, en els darrers anys, l’augment del nombre d’advocats apuntats al torn d’ofici –al Col·legi de Granollers són uns 400– ha fet reduir el nombre de guàrdies a una cada mes i mig. “La professió d’advocat ja és en general força vocacional però el torn d’ofici encara ho és més, però compensa personalment”, comenta Garabatos. “És absolutament voluntari i els que hi som, hi som perquè volem”, afegeix aquest advocat de Cardedeu.

PAGAMENTS PUNTUALS

Ara, el Departament de Justícia paga de forma puntual als advocats que treballen al torn d’ofici en funció dels casos que fan. “Estem bastant al dia”, explica Domínguez. “Hi havia hagut endarreriments de gairebé un any però ara no passa”, diu Garabatos. Tot i això, sí que constaten una diferència clara entre els honoraris que es cobren a clients privats respecte dels imports fixats per la Generalitat i que consideren que caldria actualitzar.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't