Mòbils en el punt de mira

En cinc setmanes, quatre establiments de telefonia o tecnologia de Granollers han patit robatoris. Cal sumar-hi un intent que no es va arribar a consumar en una botiga de l’avinguda Sant Esteve.

El 9 Nou
24/02/2014

Tots s’han localitzat en comerços del centre: una Movistar, al carrer Enginyer; una Android, al carrer Sant Josep; una Orange, a la Porxada, i una Vodafone, al carrer Torras i Bages. En tres dels casos, els lladres van accedir a l’interior trencant els vidres dels aparadors. De fet, en els robatoris a les botigues Movistar i Vodafone es van encastar vehicles contra la persiana o els finestrals. Amb tot, segons les dades dels Mossos, no es tracta d’un volum de robatoris que sobresurti de la mitjana habitual de la ciutat.

Segons han explicat fonts policials a EL 9 NOU, les botigues de telèfons mòbils i tauletes s’han convertit darrerament en un objectiu força atractiu per als lladres. Es tracta d’establiments que no estan obligats a tenir uns requeriments de seguretat tan elevats com els de joieries, entitats financeres o administracions de loteria. A més, generalment, són botigues amb grans aparadors de vidre, en alguns casos, sense cap persiana. El material que emmagatzemen és d’alt valor –un telèfon intel·ligent es pot moure entre els 200 i els 600 euros– i té poc volum. Això facilita el robatori perquè es pot carregar i amagar amb facilitat. També hi contribueix l’existència d’un mercat negre en mercats ambulants o botigues situades a la primera corona metropolitana de Barcelona.

Els lladres poden dedicar-se a vendre posteriorment els terminals ells mateixos o bé els col·loquen a receptadors, que, sabent-ne l’origen il·lícit, els venen igualment a un preu per sota de mercat. És més complicat revendre’ls a través de botigues de segona mà perquè aquestes estan obligades a tenir un registre amb les dades del venedor. Les diferents policies fan registres periòdics en aquests establiments per comprovar que els objectes que tenen a la venda no siguin sostrets. Quan se’n troben, es demana el nom de la persona a qui l’han comprat. En cas de tenir-ho registrat, la responsabilitat recau sobre l’establiment.

PER A LA LOCALITZACIÓ

Els números de sèrie dels aparells permeten, sovint, retornar-los al seu propietari. Passa, sobretot, en mòbils i tauletes d’Apple. Les policies poden contactar amb l’empresa per escrit, que els facilita les dades de la persona que havia registrat aquell aparell en concret.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't