Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Montseny ampliarà l’escorxador per tractar el doble de senglars

L’Ajuntament de Montseny ampliarà les instal·lacions de l’escorxador municipal especialitzat en el tractament d’animals de caça, sobretot de senglars.

  • El 9 Nou
  • 22/05/2016 | 21:36
  • 0

Passarà a tenir capacitat per tractar uns 100 senglars per cada període de batudes, és a dir, dos o tres cops per setmana. Ara, l’escorxador pot tractar una quarantena de peces per cada dia d’activitat cinegètica. “Feia temps que no podíem donar tot el servei que voldríem. Necessitem donar cobertura a les colles de caçadors”, afirma l’alcalde Alfons Planas. “Aquesta temporada, al migdia, molts cops ja havíem de dir que no podíem rebre més senglars”, afegeix Planas, que veu aquest animal “com una plaga que s’ha escampat”.

La Diputació ha redactat el projecte d’ampliació que fixa una inversió d’uns 94.000 euros. L’Ajuntament ha d’aprovar-lo i iniciar els tràmits administratius per adjudicar els treballs que es vol que estiguin enllestits al setembre, coincidint amb l’inici de la veda per capturar senglars.

L’ampliació preveu crear un punt de recollida de la carn de caça annex a les actuals instal·lacions equipat amb un túnel de fred. També l’ampliació de la zona de refrigeració assegurant que no hi hagi un creuament de les línies de producció. També s’adaptaran les instal·lacions tècniques –neteja i depuració d’aigües, escomesa elèctrica o instal·lacions de personal– a les noves necessitats de l’escorxador.

El centre de tractament de carn de caça de Montseny rep els senglars que maten 14 colles de la zona. Són uns 2.000 porcs per temporada. Els animals passen el control sanitari i són escorxats. Si tot està bé, la carn es comercialitza a través del majorista Senglar de Girona, de Fornells de la Selva. L’empresa ven la carn a tall –també n’envia fora de l’Estat– o n’elabora embotits. L’escorxador de Montseny combina aquesta activitat amb la derivada del bestiar oví de ramaders de la zona que subministren a carnisseries o restaurants de l’entorn.

Amb l’ampliació, Planas assegura que es podrà donar més servei a les colles o es podrà atendre la demanda d’altres caçadors. Per Planas, les administracions “han de donar el millor servei a un col·lectiu que ajuda a combatre el senglar”. “Poder regular la presència del senglar dins del parc és positiu, també per a la pròpia espècie”, afegeix. “Calen més instal·lacions com aquestes a Catalunya”, assegura l’alcalde. De fet, la Diputació entén que el model de Montseny és exportable per a futurs centres que es puguin crear en altres zones de les comarques de Barcelona. Per Planas, també cal difondre el consum de carn de senglar “un producte quilòmetre 0”.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.