Nicolás Longarón: una escola dedicada a un inspector d’ensenyament

L’escola Nicolás Longarón va obrir el 3 de febrer de l’any 1969 per pal·liar la manca de places escolars que hi havia a la ciutat.


El 9 Nou
21/06/2016

El nom es va escollir en homenatge al que va ser inspector provincial d’ensenyament des del 1941, el paper del qual, segons les cròniques de l’època, va ser clau per aconseguir una segona escola pública a Mollet com a responsable de les zones de Vilafranca del Penedès, Santa Coloma de Gramenet i Granollers.

Un ban de l’Ajuntament del 30 de gener del mateix any ho posava de relleu. Anunciava l’obertura de la matrícula i que tindrien preferència “els nens i nenes que no assisteixen actualment a cap centre estatal o privat d’ensenyament”.

Una notícia publicada a la revista Vallès del 12 de febrer indicava que “la matrícula ha estat nutridíssima, prova evident que aquest nou grup era una veritable necessitat per a la nostra vila”.

Per motius d’agenda, però, la inauguració oficial no es va fer fins al 16 de maig i va comptar amb la presència del governador civil de la província, Tomás Garicano Goñi –que més endavant donaria nom a una altra escola de Mollet a la qual se li va canviar el nom per l’actual de Joan Salvat-Papasseit–, el president de la Diputació, José Maria de Muller d’Abadal, l’alcalde, Fermí Jaurrieta i el diputat provincial i alcalde de Granollers, Francesc Llobet.

A més de l’escola i del seu parvulari, batejat amb el nom de la mestra Joan Barcala, el mateix dia es van inaugurar i visitar diverses obres, començant per la pavimentació de l’avinguda José Antonio (avinguda Llibertat), la carretera de Gallecs, el polígon Can Magarola, l’empresa Soberana, SA, i el Casal Cultural. La visita també va servir, segons publica la revista Vallès del dia 24 de maig per firmar les escriptures de cessió dels terrenys per fer el pavelló d’esports i l’escola de formació professional. Els donants van ser, respectivament, l’empresa Sagarbi, SA, i Simeó Rabasa Singla, fundador de l’empresa Derbi i primer alcalde de Mollet de l’etapa franquista. Com a receptors, va firmar l’alcalde i el president del Casal Cultural, Francesc Pallarés.

Nicolás Longarón Naudín no va poder assistir perquè havia mort el 10 de desembre del 1967. En el seu nom, hi va assistir la seva dona, Sofia Viguera. De fet, Longarón va donar nom a altres escoles i carrers de la comarca i altres localitats. Així, encara té un carrer dedicat a la Llagosta, on va treballar per obrir l’escola Sagrada Família. L’any 2007, ERC de Mollet va proposar, sense èxit, canviar el nom d’aquesta escola i també el del Princesa Sofia. On sí que es va canviar una escola amb el seu nom va ser a Santa Coloma de Gramenet, on l’any 2008 el camp de futbol de Singuerlín encara duia el seu nom. I a Montornès també se li va dedicar un carrer que després es va rebatejar amb el nom de Blas Infante.

Per la seva banda, Garicano Goñi, que va col·laborar amb els generals Mola i Martín Alonso durant la guerra, va ser ministre de Governació entre el 1969 i el 1973. Va morir el 1988.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't