Pagesos de Cardedeu denuncien l’increment de robatoris als camps de blat de moro

Els pagesos de la zona de Cardedeu han denunciat l’increment de robatoris d’espigues de blat de moro als camps. Els agricultors atribueixen aquests robatotris a grups organitzats que, posteriorment, venen les espigues robades en mercats o a restaurants i hotes.

El 9 Nou
28/09/2012

Els agricultors de la zona de Cardedeu i de l’àrea regada amb aigua del pantà de Vallfornès denuncien un increment dels robatoris de les espigues de blat de moro dels camps de conreu aquests darrers mesos. Els regants atribueixen els robatoris a grups organitzats que entren a l’interior dels camps i omplen sacs amb grans quantitats d’espigues que, després, revenen en mercats o directament a restaurants i hotels. Els furts comencen a l’agost i s’allarguen fins al setembre o octubre, quan es recull el blat més tardà.

“Cada any passa però aquest any una mica més”, constata Pere Clos, president de la Comunitat de Regants de Vallfornès. “Com els senglars, són com una plaga”. Segons Clos, els lladres sovint arriben amb tren a Cardedeu i van cap als camps. S’amaguen enmig de les plantes de blat de moro –molt atapeïdes– i omplen sacs amb les espigues. “Poden arribar a entrar 60 o 70 metres dins del camp”, explica. Quan en tenen un bon carregament, truquen a una persona perquè els passi a recollir amb una furgoneta i marxen ràpidament. Molt sovint, els agricultors no s’adonen del robatori fins que fan la recol·lecció. “És molt difícil enxampar-los”, comenta Clos, que afegeix que aquest any no han posat cap denúncia als Mossos. Els pagesos reconeixen certa por a l’hora de denunciar. Amb tot, alguns cops, sí que han trucat a la Policia Local quan han vist furgonetes sospitoses rondant els camps. El president dels regants diferencia aquests robatoris de les persones que passegen per la zona i agafen alguna espiga per a l’autoconsum.

Aquests no són els únics robatoris que pateixen els pagesos de la zona. També denuncien que darrerament han augmentat els de maquinària petita com motocultors o els del cable de coure que hi ha en algunes instal·lacions dels camps. Fins i tot, Clos va patir setmanes enrere el robatori d’un dipòsit de cadàvers per a truges que tenia a uns 100 metres de casa seva, prop d’un camí. És un tanc metàl·lic d’uns dos metres de llargària i 80 centímetres d’alçària on hi caben una o dues truges. Està fet amb planxa metàl·lica i hi ha una part de ferro massís. “No pots deixar res al carrer per què després no trobes res”. Els robatoris també es produeixen amb llum de dia.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't