Qui són els diputats del Vallès Oriental al nou Parlament?

Sis vallesans prendran possessió aquest dilluns com a diputats al Parlament de Catalunya

Sis vallesans prendran possessió aquest dilluns com a diputats al Parlament de Catalunya. Tres d’ells ja han estat diputats en el darrer mandat: Salvador Illa, líder del PSC que aspira a ser president de la Generalitat com a força més votada el 12 de maig: Josep Maria Jové, d’ERC; i Joan Canadell, de Junts. N’hi ha tres que s’estrenen, tots tres del PSC: Guillem Sánchez, de Canovelles; Conchi Jiménez, de la Llagosta; i Natàlia Fabián, de Bigues i Riells del Fai.

Salvador Illa (PSC) La Roca

Salvador Illa durant l'entrevista amb EL 9 NOU
Salvador Illa durant l’entrevista amb EL 9 NOU / Julián Vázquez

Nascut l’any 1966, Salvador Illa va començar la seva carrera política com a regidor del PSC a la Roca l’any 1987 i va arribar a l’alcaldia l’any 1995 arran de la mort sobtada de Romà Planas. Va ser alcalde durant 10 anys.

L’any 2005 va ser nomenat director d’Infraestructures del Departament de Justícia. Entre el 2009 i el 2010 va passar per l’empresa privada i de 2010 a 2011 va ser director de l’Àrea de Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Després va ser coordinador del Grup Municipal del PSC al mateix ajuntament.

L’any 2016, Miquel Iceta el va cridar al seu costat per fer-se càrrec de la secretaria d’Organització del PSC, un partit que vivia moments complicats. A finals de l’any 2019 va tenir un paper rellevant en les converses entre ERC i el PSOE per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. De fet, va formar part de l’equip negociador dels socialistes juntament amb Adriana Lastra i José Luis Ábalos.

La projecció que li va donar la seva participació en aquestes negociacions el va portar a ser nomenat ministre de Sanitat a principis de l’any 2020, poques setmanes abans de l’esclat de la pandèmia, càrrec que va ocupar fins a principis del 2021 per ser el candidat del PSC a les eleccions al Parlament que va guanyar. Al desembre del mateix any va ser elegit primer secretari del PSC

Josep Maria Jové (ERC). Les Franqueses del Vallès

Josep Maria Jové en una imatge recent
Josep Maria Jové en una imatge recent / Toni Torrillas

Nascut l’any 1975, Jové és diputat d’ERC des del 2018 i està pendent de ser jutjat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seva participació en els preparatius del referèndum del 2017 des de la secretaria general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

Ha estat el número 3 de la llista d’ERC, només per darrere de Pere Aragonès i Laura Vilagrà i és una de les figures clau en l’estructura del partit. En la darrera legislatura ha estat president del Grup Parlamentari d’ERC. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, ha estat assessor econòmic del grup d’ERC al Parlament i director de Polítiques Sectorials de la Generalitat i president de la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances.

Joan Candell (Junts) Bigues i Riells del Fai

Joan Canadell, número 17 de Junts, diu que és contrari a un quart cinturó amb quatre carrils
Joan Canadell, número 17 de Junts, diu que és contrari a un quart cinturó amb quatre carrils / Toni Torrillas

Nascut l’any 1967 a Barcelona, és enginyer industrial i viu a Bigues i Riells del Fai. Va presidir la Cambra de Comerç de Barcelona entre els anys 2019 i el 2021 encapçalant la candidatura d’Eines de país, amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana.

Va ser un dels fundadors del Centre Català de Negocis, del qual va ser secretari general entre els anys 2008 i 2013. També va ser soci fundador de l’empresa de gasolineres Petrolis Independents fins fa un any i mig, en què es va vendre la seva participació. És diputat al Parlament des del febrer de 2021 després de ser el número 3 de la candidatura de Junts encapçalada per Laura Borràs.

En aquestes eleccions ha reculat fins al lloc número 17. Manté participacions empresarials però sense cap càrrec executiu.

Guillem Sánchez Prat (PSC) Canovelles

Guillem Sánchez Prat
Guillem Sánchez Prat

Guillem Sánchez Prat va néixer a Canovelles l’any 1989. És llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració i té un màster en Anàlisis Econòmiques Avançades. Professionalment es dedica al món de les finances.

És regidor de Canovelles a l’àrea d’Hisenda des de l’any 2019, en què va anar al número 5 de la llista del PSC. Quatre anys més tards ja va pujar fins al tercer lloc de la candidatura que encapçalava l’alcalde, Emilio Cordero.

Actualment és segon tinent d’alcalde i coordinador de l’Àrea d’Economia, Promoció, Serveis Centrals i Bon Govern i regidor d’Economia i Hisenda, Organització i Recursos humans.
Sánchez ha estat vinculat durant anys al Club Handbol Canovelles, com a jugador i també com a membre de la seva junta directiva.

Ha tingut inquietuds polítiques des de molt jove i ja en la seva etapa d’estudiant universitari, va ser secretari d’Universitats de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), la primera associació d’estudiants legalitzada després de la dictadura franquista, de la qual també han estat membres destacats polítics del PSC, com la senadora Eva Granados; la diputada Alicia Romero, número 2 de la candidatura de Salvador Illa, o el diputat Ferran Pedret. També ha format part de les executives comarcals de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) i del PSC.

Conchi Jiménez (PSC) La Llagosta

Conchi Jiménez
Conchi Jiménez

Nascuda l’any 1969 a la Llagosta. Va estudiar el segon grau d’administrativa i estudis universitaris de Relacions Laborals. Des del 1989 treballa a la multinacional suïssa de materials de construcció LafargeHolcim fent tasques administratives al departament de Recursos Humans i gestió del manteniment. Actualment és tècnica de relacions amb l’entorn i medi ambient.

És afiliada a la UGT, presidenta del comitè intercentres de Lafarge. Des del 2016 és la coordinadora per la UGT de Lafarge a l’Estat. Milita al PSC des del 1995 i és membre de la mesa del Consell Nacional. És regidora des del 1995 i en aquest mandat, primera tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Organització Laboral i Serveis Interns.

Natàlia Fabián (PSC) Bigues i Riells del Fai

Natalia Fabián
Natalia Fabián

Natalia Fabián va néixer a Barcelona fa 48 anys. Entre els anys 2015 i 2019 va ser regidora de Serveis Socials i Igualtat a Bigues i Riells del Fai i actualment és regidora de Noves Tecnologies, Administració Electrònica i Transparència.

És llicenciada en Gestió i Administració Pública per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Oberta de Catalunya. El 2019 va completar el postgrau en Comunicació i Lideratge Polític de la UAB.

Ha dedicat més de dues dècades al servei públic com a funcionària de la Generalitat. A més de la tasca política, també ha destacat en l’àmbit acadèmic. Ha ocupat càrrecs com a coordinadora del postgrau de Comunicació i Lideratge Polític a la UAB i ara és coordinadora del postgrau de Competències Avançades per al Lideratge i la Comunicació Política i Institucional a la UB.

LA PREGUNTA

Creu que Catalunya hauria de tenir un finançament diferent?

En aquesta enquesta han votat 357 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't