Prevenir millor que apagar

“La conseqüència de la gestió forestal actual són les pròpies flames”, deia Marc Castellnou, membre del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers, en una xerrada que va fer dissabte passat a la Rectoria Vella de Sant Celoni i organitzada per la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM).

El 9 Nou
21/04/2016

La tesi principal del bomber era que cal apostar més per la gestió forestal per evitar els incendis, en comptes de dedicar la major part dels recursos econòmics a la pròpia extinció dels focs al bosc.

En aquesta línia, Castellnou criticava la resposta política que hi ha a Catalunya en la gestió dels incendis. “El nostre país es gasta 100 vegades més en apagar incendis, que en prevenir-los. La por de les flames fa que invertim en l’extinció”, deia. En aquest sentit, “com més fort és l’incendi més diners s’hi inverteixen”. “Apliquem les mateixes solucions amb un problema que sembla el mateix quan els focs cada vegada són més grans”. Una de les mesures per lluitar per la prevenció d’incendis passa per reduir la pròpia massa forestal i treballar els boscos per facilitar les tasques d’extinció. “Hauríem de crear estructures forestals per tal que quan un bosc cremi ho faci per sota del nivell màxim de capacitat d’extinció dels bombers”.

En aquest mateix sentit, Carles Lumeras, de la CSM, reconeixia la importància de tornar a viure i treballar a la muntanya per tal que els boscos no estiguin abandonats. “Hi ha d’haver gestió del territori i aquesta gestió depèn de si la gent viu i treballa de la muntanya. Això només es pot fer si els grans propietaris obren la porta, i permeten l’accés a la terra de jovent i reintegrar-se al sector primari. Això vol dir conreu, pastura i silvicultura, entre altres”, explicava.

Castellnou va fer aquesta xerrada en el marc de la celebració del 25è aniversari de la revista La Sitja del Llop, que edita la CSM, en un debat sobre la conservació del territori. Així, la CSM va celebrar l’edició número 40 d’aquesta publicació “que ha combinat la difusió científica amb la denúncia de projectes al Montseny”, deia Carles Lumeras.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't