Prop de 200 persones van cada dia als menjadors socials de la comarca

Prop de 200 persones van cada dia als menjadors socials del Vallès Oriental que funcionen en municipis com Granollers, Mollet, Sant Fost i Parets.

El 9 Nou
04/04/2013

Els responsables expliquen que l’any passat hi va haver un fort augment d’usuaris i, especialment de les famílies que acuden a recollir lots d’aliments. El nombre s’ha estabilitzat, però, en els darrers mesos.

El menjador més important de la comarca, El Xiprer, de Granollers, rep actualment entre 30 i 35 persones per esmorzar cada matí i unes 50 per dinar. Segons la responsable, Mercè Riera, el ritme d’augment d’usuaris s’ha anat estabilitzant. En canvi, el nombre de famílies que reben lots de menjar cada tres setmanes ja arriba a les 1.400.

A Mollet, el menjador social del barri de Plana Lledó, que també depèn de Caritas, té uns 30 usuaris cada dia. Des que va obrir el maig de l’any 2011, el centre ha anat augmentant el nombre d’usuaris. Obre de dilluns a divendres al migdia, però va més enllà i dóna l’oportunitat als usuaris d’endur-se menjar per sopar i d’anar a esmorzar. Els usuaris poden anar cada matí a treballar en un hort de Gallecs com una forma de teràpia de grup. Hi sol anar un grup d’entre 8 i 10 persones, segons explica el responsable, Francisco Amaya. Els menús diaris els aporta la Fundació Sanitària i es fan a l’Hospital de Mollet.

A Sant Fost, el menjador que va impulsar l’Ajuntament l’any passat ja té uns 15 usuaris habituals al local de la Casa Bastinos, als quals cal sumar els 20 que reben el menjar a casa. El responsable, Josep Samper, explica que els usuaris, derivats pels serveis socials municipals, paguen una part del cost del menjar en funció de les seves possibilitats. “N’hi ha que paguen una part i n’hi ha que no paguen res. Depèn”. El perfil és divers. Hi ha persones grans i famílies amb criatures. Els que reben el menjar a casa solen ser persones grans o bé amb dificultats de mobilitat. El servei obre només al migdia. Segons Samper, el nombre d’usuaris ha anat creixent des que va obrir a l’octubre de l’any 2011. Va començar amb unes vint persones i ara en són unes 30, però darrerament s’ha estabilitzat.

A les Franqueses, l’Ajuntament ha firmat un acord per impulsar el projecte solidari “Compartir taula” dirigit a gent gran amb dificultats econòmiques i socials per oferir-los un servei temporal en residències o centres de dia integrats en l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). L’acord preveu proporcionar diàriament àpats gratuïts a cinc persones grans a la Residència les Franqueses, que gestiona l’empresa Mutuam i que és propietat de la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran. Els usuaris han de ser derivats pels Serveis Socials Municipals, tenir més de 65 anys, dificultats econòmiques, ser autònoms, no presentar trastorns de conducte i viure sols o amb una xarxa familiar feble.

A Caldes, els usuaris del servei d’ajuda domiciliària poden anar al menjador de la residència de la Fundació Santa Susanna des del dia 11 de març, gràcies a una ampliació del conveni entre els serveis socials municipals i la mateixa fundació. Ara hi ha unes 15 persones que van al menjador i 3 més que reben el menjar a domicili. A Parets, el menjador social de Ca n’Oms, un dels més antics ja que funciona des del 1997, té una mitjana d’entre 20 i 25 usuaris.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't