Prop de 3.000 persones viuen en pisos de Bellavista que necessiten reformes

Prop de 3000 persones del barri de Bellavista de les Franqueses viuen en edificis d’habitatges que presenten algun tipus de deficiència en els elements comuns, com ara façanes, cobertes, xarxes de serveis o manca d’ascensor, segons un estudi que va encarregar l’Ajuntament.

El 9 Nou
12/01/2013

Les dades recollides també han servit per valorar la quantitat d’habitatges que serien susceptibles de rebre les ajudes previstes en el Pla de Barris de la Generalitat que es va aprovar l’any 2010.
L’estudi el va dirigir el despatx d’arquitectura d’Anna Planas, de Terrassa, l’any 2011, i revela que al barri hi ha un total de 55 blocs de pisos de més de quatre plantes i construïts abans de 1980 amb necessitats de rehabilitació. En aquests blocs hi ha 974 habitatges on viuen un total de 2.877 persones segons el padró oficial de l’any 2010.

BLOCS SENSE ASCENSOR

Segons la diagnosi tècnica de l’estudi, un total de 38 blocs no tenen ascensor i en quatre d’aquests edificis no és viable fer-ne tècnicament. Pel que fa a la resta de necessitats de rehabilitació, en 27 casos s’hauria d’actuar a les façanes, en 23 a les cobertes, en 17 a instal·lacions comunitàries, en 10 als patis i en 3 a les escales. L’anàlisi, que segons l’Ajuntament es va fer de manera molt exhaustiva, determina també que en els darrers quatre anys només es van fer rehabilitacions en cinc façanes, en una coberta i es va instal·lar un ascensor.

Segons les conclusions de l’estudi, la majoria dels blocs en què caldria intervenir se situen a la part més propera a la plaça Espanya i les vies adjacents com els carrers Aragó, Barcelona, Girona, Rosselló, Provença o Bertran de Seva –vegeu el gràfic adjunt–. En canvi, a la part més propera a la ronda Nord i la zona alta del barri, al voltant del parc del Mirador, se situen els edificis més recents.

Els 55 habitatges analitzats són els construïts abans de 1980 i de planta baixa i quatre alçades, que són els que fins ara eren susceptibles de rebre els ajuts de la Llei de Barris. Les subvencions poden arribar fins al 75% del cost de les obres de rehabilitació. Un 50% l’aporta la Generalitat, un 25% l’Ajuntament i el 25% restant l’haurien d’aportar els propietaris de les comunitats que es vulguin acollir als ajuts. Ara, però, l’Ajuntament està treballant en una nova ordenança que regularà els ajuts i que ampliarà la possibilitat d’acollir-s’hi als edificis plurifamiliars que tinguin planta i dues alçades. Amb això, segons el regidor d’Urbanisme, Joan Antoni Marín, es preveu arribar a un total de 120 blocs d’habitatges del barri. Marín espera que l’ordenança, que s’està elaborant amb el suport de la Diputació i prenent com a referència les normatives d’altres localitats que també estan desenvolupant plans de barris, pugui estar enllestida per ser debatuda i aprovada en el ple ordinari del mes de febrer. Així, les comunitats de veïns de Bellavista que vulguin acollir-se als juts ho podrien fer a partir del primer trimestre.

El Pla de Barris de Bellavista el va aprovar la Generalitat l’any 2010 i, a més de la reforma dels blocs d’habitatges, inclou tot un seguit d’actuacions urbanístiques i en l’àmbit social. Es va aprovar amb un pressupost de 8,7 milions dels quals la Generalitat n’ha d’aportar el 50%, però les dificultats financeres de la Generalitat han congelat les aportacions del govern, que ha prorrogat el període d’execució de les intervencions fins l’any 2020. En el pressupost d’aquest any 2013, l’Ajuntament ha inclòs una primera partida de 50.000 euros destinada a ajudes a les comunitats de veïns Bellavista que vulguin fer obres de millora.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't