Riells: només dos anys d’independència

El dia 22 d’abril de 1937, un decret de la Generalitat firmat pel conseller primer, Josep Tarradellas, i el conseller de Seguretat i Interior, Artemi Aiguader, va confirmar la segregació de Riells com a municipi independent, fins llavors dins del terme municipal de Bigues.

El 9 Nou
28/04/2014

La independència va ser, però, curta i es va acabar amb l’entrada de l’exèrcit franquista l’any 1939.

La segregació de Riells es va començar a preparar el 26 de juliol de 1936, després de l’esclat de la Guerra Civil. La Generalitat va destituir la corporació de l’Ajuntament de Bigues i Riells, encapçalat per l’alcalde, Miquel Alemany. Es va formar un consistori provisional presidit per Santiago Montserrat, com a conseller en cap i Llorenç Matas, com a primer conseller. El dia 2 d’agost, representants de Riells van exposar la seva intenció de segregar-se. El ple de l’Ajuntament va acceptar la petició veïnal i en va informar al Departament de Governació de la Generalitat. Els dos ajuntaments es van constituir, de fet, el mateix mes d’agost, però el decret de segregació no arribaria fins l’any següent.

El primer alcalde de Riells va ser Josep Prat i Mas, de Can Berga, el dia 2 d’agost de 1936, però va ser un càrrec provisional, ja que la constitució oficial del nou ajuntament no va ser fins al 18 de juny de 1937. La seu de la corporació es va establir a la rectoria de Riells.

La Generalitat havia decretat que els béns de l’Església passessin a propietat municipal l’agost de 1936 i els primers mesos del seu mandat, grups d’exaltats vinguts de fora del municipi van incendiar i saquejar l’església. Josep Prat, com altres alcaldes, també va haver de fer front a la manca de moneda fraccionària i es va veure obligat a emetre vals moneda del mateix Ajuntament.

Prat va morir en el bombardeig feixista de Mollet del 8 de gener de 1938, on havia anat per portar vitualles. El va substituir Domènec Roura i Bellavista durant pocs mesos, ja que a partir del 30 d’agost del 1938 ho va ser Isidre Arumí i Batlles, de Can Rafel.

El municipi de Riells del Fai es va mantenir fins l’entrada de les tropes franquistes. La dictadura va suprimir el municipi de Riells, el va fusionar amb Bigues i va castellanitzar el nom que des de llavors es diria Bigas. El nom actual de Bigues i Riells es va adoptar l’any 1980. L’any 2011 es van iniciar els treballs per crear l’Entitat Municipal Descentralitzada.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't