Salut oferirà proves de detecció precoç de càncer de còlon a 100.000 vallesans

El Departament de Salut oferirà la possibilitat de fer-se una prova de detecció precoç del càncer de còlon i recte a més de 100.000 persones del Vallès d’entre 50 i 69 anys durant els propers dos anys.


El 9 Nou
22/11/2015

A partir d’aquest mes de novembre i de manera progressiva en les diferents àrees bàsiques de salut de la comarca s’anirà aplicant el programa de detecció precoç amb un sistema de cribratge similar al del càncer de mama. Hi col·laboraran els hospitals de Granollers i Mollet, diverses farmàcies i els equips d’atenció primària de la zona.

El programa es va posar en marxa l’any 2000 a l’Hospitalet de Llobregat i s’està estenent a tot Catalunya. Al Vallès Oriental ha començat aquesta setmana i durarà dos anys. A partir de llavors començarà un nou cicle.

Les persones amb edats compreses entre 50 i 69 anys rebran una carta en què se’ls convida a fer-se un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Les que vulguin participar hauran d’anar amb la carta a una de les farmàcies adherides, on se’ls facilitarà tot el necessari per recollir la mostra i fer la prova. Les mostres es lliuraran a la mateixa farmàcia, que les portarà a l’Hospital Clínic, on es faran les anàlisis. El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En cas que la prova surti positiva, s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia a l’hospital per descartar cap lesió precancerosa i, d’acord amb el pacient, també es programaria el seguiment i, si fos el cas, el tractament necessari.

“L’objectiu és disminuir la mortalitat a través de la detecció de càncers no simptomàtics i d’altra banda reduir el nombre de casos nous eliminant els pòlips potencialment malignes”, explica Albert García Rodríguez, cap de la Unitat de Digestiu de l’Hospital de Granollers i coordinador del programa.

Albert Garcia calcula que en la primera ronda de proves es detectaran uns 70 casos més dels prop de 300 que es detecten, segons l’estadística obtinguda en altres territoris. El nombre de casos s’ha incrementat en els darrers anys, fet que pot anar lligat als hàbits alimentaris i de vida. “Es difícil demostrar una causalitat, però les dades epidemiològiques apunten cap aquí”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't