S’arxiva la causa contra l’arquitecte Lluís Falcón, de Granollers, que va ser imputat pel cas Pretòria

“He deixat caure una motxilla que em permetrà moure’m amb més agilitat per intentar reconstruir la meva vida”. És el sentiment que té Lluís Falcón, un arquitecte que viu a Granollers, després que l’Audiència Nacional ha decidit exculpar-lo i treure’l de la causa de l’operació Pretòria.

El 9 Nou
14/10/2011

El malson de Falcón va començar el dia 27 d’octubre de l’any 2009 quan la Guàrdia Civil va irrompre a l’Ajuntament de Santa Coloma i es va endur detinguts l’alcalde, Bartomeu Muñoz, el regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco, i el gerent de Serveis Personals, Pasqual Vela. Falcón era el director gerent de Projectes a Alcaldia, un dels tres alts càrrecs que depenia directament de Muñoz. El dia 3 de desembre va declarar a l’Audiència davant el jutge Garzón, el qual el va imputar com a presumpte implicat en la trama.

L’acusació de Garzón no ha estat, però, l’únic front judicial que ha hagut d’encarar Falcón durant aquests dos anys. A la primavera de l’any 2010 un decret d’alcaldia el va cessar del càrrec i el 30 de juliol va ser acomiadat arran d’un expedient disciplinari que l’acusa d’una falta greu per haver filtrat informació confidencial al cap de la trama, Luis García, Luigi; i per haver incorregut en incompatibilitat amb el seu càrrec en haver treballat per a Proinosa en un projecte a Sant Andreu de Llavaneres. Falcón ha negat sempre les acusacions i va presentar el corresponent recurs legal contra l’acomiadament. Al front penal de l’operació Pretòria se li afegia així un nou front legal, en aquest cas laboral. Després d’un procés legal inhabitualment curt, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar el març d’aquest any que l’acomiadament va ser procedent.

Falcón, que ara té 55 anys, és casat i té una filla, es quedava sense feina i amb una imputació en la causa per presumpta corrupció més important que s’ha obert a Catalunya, amb acusats com Lluís Prenafeta o Macià Alavedra. “Vaig haver de tramitar l’atur i em vaig trobar que de cop i volta era un mileurista”. Durant un temps, es va dedicar a estudiar anglès i a obtenir el nivell C de català, però sobretot a preparar la defensa en els tres fronts judicials que tenia oberts: el cas Pretòria i el procés laboral i contenciós contra l’Ajuntament de Santa Coloma. Després es va decidir a capitalitzar l’atur i obrir un despatx a Granollers on encara treballa.

La vida professional de Lluís Falcón ha estat lligada a l’Ajuntament de Santa Coloma des que era molt jove. Hi va entrar l’any 1986, amb l’alcalde Lluís Hernández (PSUC) com a auxiliar tècnic; l’any 1989 es va incorporar al servei de gestió urbanística ja amb el títol d’arquitecte. L’any 1992, amb l’alcaldessa socialista Manuela de Madre, el van nomenar cap de servei d’Urbanisme i l’any 2000 responsable de l’àrea de Serveis Territorials. L’any 2005, ja amb Bartomeu Muñoz, el van fer gerent de Projectes. “La reordenació d’una ciutat castigadíssima pels mals hàbits urbanístics d’èpoques anteriors era el projecte de la meva vida des del punt de vista professional”, diu. Per això, quan es va veure imputat i declarant durant mitja hora davant el jutge Garzón va sentir “una angúnia terrible i una gran incredulitat perquè estava convençut que no havia fet cap irregularitat”.

Falcón admet que la publicitat que els mitjans van donar a la seva declaració a l’Audiència i la seva imputació li han passat factura no només des del punt de vista personal sinó també professional. Remarca, però, que el seu entorn familiar i d’amics l’ha ajudat. “Els amics mai van dubtar de la meva honestedat”. I fa un esment especial a l’alcalde de Granollers, al qual coneixia per haver treballat en el pla urbanístic de l’entorn dels Jardins de la Bòbila, a Granollers Nord, quan Mayoral era regidor d’Urbanisme. “M’ha expressat sempre la seva confiança en mi i jo li ho agrairé tota la vida”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't