Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Tarpuna impulsa a Llinars un pla per obtenir compost amb els residus orgànics d’una escola i un restaurant

L’Agència de Residus de Catalunya i la cooperativa Tarpuna impulsen a Llinars un projecte per tractar in situ els residus orgànics que es produeixen a la cuina i al menjador de l’escola Ginebró i al restaurant Kubik, situat a L’Esportiu.

  • El 9 Nou
  • 02/06/2016 | 16:00
  • 0

L’objectiu és generar compost orgànic que es farà servir per als conreus d’agricultura ecològica certificada que té Tarpuna en un espai de prop de cinc hectàrees i que serveixen per inserir laboralment persones que estan a l’atur.

És un projecte de bioeconomia circular. “El concepte és retornar a allò que a principi del segle XX ja feien els nostres agricultors. Històricament, hi havia hagut una relació entre els residus i la feina al camp”, recorda Josep Maria Vallès, responsable dels horts socials de Tarpuna. “Per l’agricultura ecològica, fertilitzar els camps és un problema” perquè cal assegurar l’ús de productes que no continguin metalls pesants que puguin posar en perill les certificacions obtingudes.

La primera fase del tractament de la matèria orgànica es farà amb un equip electromecànic que s’instal·larà tant a l’escola com al restaurant. Setmanalment, es recollirà el material higienitzat que es traslladarà a les instal·lacions de Tarpuna, on es completarà la transformació en el compost orgànic que s’aplicarà com a fertilitzant. Està previst que el projecte es posi en marxa com una prova pilot aquest mateix estiu amb la instal·lació del primer equip al restaurant Kubik. Al setembre, amb l’inici del nou curs escolar, es començarà a fer a l’escola. De moment, hi haurà un equip de tractament de dimensions reduïdes, que es podrà ampliar en funció dels resultats.

A banda de l’aspecte productiu, Vallès destaca que es genera “un lligam que té uns elements de consciència molt interessants”. A més, en un àmbit territorial molt proper. “Els alumnes des de l’escola podran veure els camps on creixen les verdures que utilitzaran el compost que es farà a partir dels residus orgànics que ells generen”. Els veuran créixer i se’ls menjaran perquè l’escola ja compra productes procedents dels horts ecològics i socials de Tarpuna. “Ve Tarpuna i ens porta les verdures i en el mateix viatge aprofita per emportar-se els residus que es transformaran en compost”, comenta Miquel Clusellas, director de l’escola

Ginebró. “Som escola verda i quan ens ho van proposar ens va semblar perfecte”, afegeix Clusellas, que assegura que és “un projecte molt interessant”. “Ens permetrà veure aquest aprofitament dels residus. El mateix residu que generem ens serveix per fer un compost que ajudarà a generar noves verdures que després ens menjarem”, afegeix.

AVALUACIÓ TÈCNICA I SOCIAL

El pla s’avaluarà tenint en compte diversos aspectes. Sociològicament es mirarà si participar-hi influeix en la presa de consciència i de canvi d’hàbits de les persones que hi ha implicades: els alumnes de l’escola o els clients del restaurant. També tècnicament caldrà avaluar la qualitat del compost que es produeix, les necessitats de temps i dimensionament de les instal·lacions i la petjada de carboni. També la possibilitat de fer-ho en altres llocs. L’escola Ginebró, que també és una cooperativa, ja col·laborava amb Tarpuna: els alumnes de quart d’ESO hi poden fer pràctiques a través del projecte de treball comunitari.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.