UGT alerta de la “pèrdua de talent” que suposa l’emigració juvenil

Avalot, la branca juvenil del sindicat UGT, posa el crit d’alerta en la “pèrdua de talent” que està comportant l’elevada emigració juvenil que s’està produint en els últims anys.


El 9 Nou
24/10/2012

La crisi i l’atur que hi va associat ha empès molts joves de fins a 34 anys a buscar feina a l’estranger, però el sindicat aporta altres motius afegits. La precarietat laboral, en forma d’una taxa de temporalitat 15 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea i els salaris baixos (una mitjana de 702 euros al mes) són factors que, més enllà de la crisi, obliguen els joves a emigrar.

“Generalment marxa la gent més preparada i aquesta pèrdua no és només per al moment actual, sinó que afecta la competitivitat futura del nostre país”, denuncia el secretari comarcal d’UGT, Òscar Riu. Amb un 52% d’atur entre la població més jove, s’està produint un fenomen de “subocupació” –feines per sota de la preparació acreditada– a la qual es refereix el portaveu nacional d’Avalot Daniel Garcia, que dimarts va presentar a Granollers els resultats de l’estudi de la seva formació. “Són altres països els que acaben traient profit de l’esforç i la inversió en formació que fa el nostre país”, lamenta Garcia

La situació d’atur afecta sectors d’alta preparació al Vallès Oriental. Les dades indiquen que el 2011 hi havia a la comarca 1.669 desocupats d’entre 20 i 34 anys amb estudis superiors. En només un any, la xifra ha pujat fins a 1.956 universitaris a l’atur.
Avalot ha recollit les dades de l’evolució de l’emigració infantil, en un informe que aquest periòdic avançava dilluns. El nombre de joves d’entre 15 i 34 anys que resideixen a l’estranger s’ha incrementat un 25% entre 2009 i 2012, en la línia que ho ha fet la mitjana catalana.

Un nombre elevat de desocupats joves acumulen més de 12 mesos en situació d’atur, però a més la destrucció de llocs de treball que es produeix (un 21% del total només a la comarca en els últims cinc anys) complica l’accés de nous treballadors al mercat laboral.

UGT demana polítiques específiques per al col·lectiu jove i una nova mentalitat empresarial per plantar cara a aquesta evolució negativa.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't