UGT denuncia traves de l’Estat als immigrants per renovar els papers

L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC), que depèn de la UGT, ha denunciat les traves amb què actualment es troben molts immigrants del Vallès Oriental per mantenir la seva situació legal a l’Estat.

El 9 Nou
09/03/2013

“Hi ha dificultats per renovar els permisos de residència sobretot a persones que estan a l’atur”, va denunciar Òscar Riu, secretari general de la UGT al Vallès Oriental. “Hi ha gent que fa força anys que viu aquí i que estan en una situació legal que es poden trobar en una situació irregular si es queden sense la prestació d’atur i no tenen ofertes laborals”, va afegir durant la presentació de la memòria anual del servei de l’AMIC a Granollers.

Sovint, la falta de cursos de formació per a aturats fa que es donin aquestes situacions. Si fan un curs, els afectats poden demostrar el seu arrelament però sense una oferta formativa suficient no hi poden accedir. Tot plegat porta algunes persones a “comprar contractes falsos” per aconseguir tornar a estar donats d’alta a la Seguretat Social i poder renovar el seu permís de residència sense problemes. “És una situació que ens preocupa”, va explicar Mohammed Daouieb, responsable del servei de l’AMIC al Vallès Oriental, que va afegir que “hi ha gent que s’està lucrant amb aquesta situació” davant “la por” dels immigrants “que no els renovin els papers”. La meitat de les persones ateses a l’AMIC fa entre 5 i 10 anys que viuen a l’Estat. “Fa vuit anys que ets aquí i et fan fer els mateixos tràmits que quan acabes d’arribar. Pels anys que fa que hi són ja no haurien de ser considerats immigrants però les normes de l’administració fan que encara els calguin serveis propis d’immigrants que acaben d’arribar”, deia Riu.

El sindicat va aprofitar la presentació de les dades de l’AMIC per denunciar l’incompliment per part de l’administració dels terminis marcats per a l’homologació dels títols educatius d’altres països. És especialment greu el cas del govern de l’Estat, que tarda entre 18 i 24 mesos per completar un tràmit que la normativa diu que s’ha de fer en 12 mesos. Riu defensa que cal trencar el tòpic que aquest és un col·lectiu sense formació. Segons l’AMIC, de les 1.781 persones ateses l’any passat, el 60% té estudis assimilables a l’ESO i el 12% de les dones ateses tenen estudis universitaris.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 453 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't