Un pantà més controlat

Ara ja és possible conèixer en qualsevol moment el volum d’aigua que conté el pantà de Vallfornès, a Cànoves i Samalús. És possible gràcies al sistema de control que hi ha instal·lat l’empresa C10CleanTech per encàrrec de la Generalitat.

El 9 Nou
01/06/2015

Fins ara, ni la Generalitat ni els regants tenien dades en línia de l’estat del pantà. Només es podia saber a través de l’observació directa que es feia, generalment, un cop al mes. El nou sistema pot aportar informació sobre indicadors de qualitat de l’aigua de l’embassament, com el pH.

Per disposar de la informació sobre el volum d’aigua de l’embassament, s’hi ha instal·lat una estació-boia que és capaç de calcular-lo. Al mateix temps, a través d’una connexió GPRS, similar a la d’un telèfon mòbil, les dades s’envien a una pàgina web on poden ser consultades, de moment, per usuaris autoritzats. “Les estacions-boia per a la monitorització de rius i llacs han estat especialment dissenyades per ser parcialment submergides a l’aigua i enregistrar dades durant llargs períodes de temps en condicions dures i sense alimentació externa”, explica Natàlia Garcia, sòcia de l’empresa de Cardedeu que ha fet la instal·lació. A més, “són fàcils d’instal·lar” perquè “la seva ubicació no està limitada per cables o distància a enllaços de ràdio”, afegeix. Els sistemes de captació de dades “obtenen l’energia per al seu funcionament de bateries amb un consum molt baix. Poden funcionar fins a cinc anys depenent dels amidaments que continguin”, relata Garcia.

L’equip també disposa d’un sistema d’alarma que pot enviar alertes a un correu electrònic o telèfon mòbil en cas que s’hagi superat algun paràmetre dels que s’hi han inclòs. El model del pantà de Vallfornès té una boia a la part superior amb elements fluorescents per ser visible durant les hores de foscor. Està formada per un cable de dos metres amb una altra boia que evita que aquest s’enganxi. Es tracta d’una tecnologia importada de Finlàndia, on hi ha molta més experiència en el control del cabal de rius i de llacs.

Aquesta millora satisfà els regants que utilitzen l’aigua del pantà per als seus camps de conreu. “Ens ofereix la possibilitat de fer un seguiment més eficaç de les reserves que tenim. Podem saber en tot moment l’aigua que hi ha”, indica Pere Clos, president de la Comunitat de Regants del pantà de Vallfornès.

EXPERIÈNCIA MÉS ENLLÀ DE L’AIGUA

C10Cleantech ha treballat en altres monitoritzacions com, per exemple, d’una instal·lació de bolets Shitake que hi ha a Sant Antoni de Vilamajor. En aquest cas, es controla i s’acciona a distància el sistema de reg. També han monitoritzat instal·lacions de plantes de compostatge o sitges d’instal·lacions ramaderes.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't