Un projecte pilot implica veïns del Montseny en el disseny de les accions de prevenció d’incendis

Un projecte pilot impulsat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Humboldt, de Berlín, ha fixat una estratègia de prevenció dels incendis forestals en una zona del Parc Natural del Montseny.


El 9 Nou
07/07/2016

El treball afecta la zona situada entre els municipis de Montseny, Fogars, Sant Esteve i Sant Pere. El disseny s’ha fet a partir dels criteris marcats per organitzacions implicades en la prevenció i extinció d’incendis forestals o la gestió del territori (Parc Natural, bombers, ADF o propietaris forestals) i de veïns de la zona. Iago Otero, doctor en Ciències Ambientals, ha liderat aquest projecte que forma part del seu treball de postdoctorat Ecologia política dels incendis forestals que està fent a la Universitat de Humboldt. L’objectiu era desenvolupar una metodologia que es pugui aplicar a altres zones d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol o d’altres països.

Per Iago Otero, el sistema aporta “un canvi de mentalitat” perquè les tasques de prevenció d’incendis no es guiïn només a partir dels criteris de minimització de superfície afectada. La participació dels veïns aporta “una valoració complexa del territori” que es pot incorporar “a l’estratègia de prevenció d’incendis”. Els mateixos bombers, explica Otero, tenen interès a “socialitzar la prevenció”. “És nou que els bombers incorporin una visió social en les estratègies d’extinció”.

UN ANY I MIG DE FEINA

El treball s’ha allargat durant un any i mig i s’ha centrat en l’estudi de cinc àrees –o polígons– dins de la divisió del territori que els Bombers fan en funció de les característiques geogràfiques i que els permeten sectoritzar i identificar cada àmbit. Són la zona coneguda com a Montseny, que inclou el fons de la vall de la Tordera i les dues vessants, del poble de Sant Esteve cap a Montseny; Sant Marçal, la part alta de la conca, entre els termes de Montseny i Fogars; Sant Elies; la riera de Bascona, entre Montseny i Sant Pere, i el Sot de l’Infern, cap a l’est fins al poble de Mosqueroles.

Per cada àrea, els diversos agents van elaborar un material que va servir per a les sessions de participació ciutadana per exposar els trets diferencials de cada sector. Es van fer a l’abril i al maig a Sant Esteve i Montseny i hi van participar una setantena de persones tant dels quatre municipis com d’altres indrets del massís. Aquí, els participants havien de repartir 15 punts entre els cinc sectors, en funció de la importància que li donaven. També havien de justificar-ho. “Hi havia gent que prioritzava aspectes vinculats amb l’extinció, altres amb els valor mediambientals o els elements del patrimoni cultural”.

El resultat va situar el sector de Montseny com el més valorat per davant de Sant Marçal, Sant Elies, el Sot de l’Infern i la riera de Bascona. Itziar González, urbanista i experta en processos de participació vinculats a l’urbanisme, va col·laborar-hi. Amb els resultats, els Bombers van dissenyar una proposta respectant les prioritats marcades.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 858 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't