Un teorema ‘made in’ Caldes

La veïna de Caldes, Muriel Aurora Ranchal Caselles, ha descobert un nou teorema matemàtic –que ha anomenat Teorema de Ranchal– i ha rebut una gratificació de 6.000 euros i un Ipad per la seva aportació, inclosa en el treball de recerca que va enllestir a principis d’any.

El 9 Nou
19/11/2013

Després de guanyar el maig passat el premi Poincaré, que organitzava la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va aconseguir la menció especial del jurat al Certamen de Joves Investigadors d’Espanya, que es va celebrar fa unes setmanes a Antequera, a Màlaga.

A banda del reconeixement econòmic, li han concedit una estada de dues setmanes al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i podrà optar a un altre premi exposant el seu treball al Certamen Europeu de Joves Investigadors, que s’organitzarà a Varsòvia el setembre de l’any vinent. Ranchal és una de les tres escollides per representar a l’Estat espanyol.

L’inèdit Teorema de Ranchal desmenteix una fal·làcia vinculada amb la sèrie de Fibonacci. “Les demostracions pressuposaven l’existència d’un límit, però en aquest treball demostro que en alguns casos no existeix aquesta tendència”, explica Ranchal Caselles, molt entusiasmada pel mèrit que està rebent només per cultivar la seva “passió per les mates”. Sempre li han agradat. De fet, quan feia primer d’ESO ja la van escollir per assistir a unes classes que s’impartien a la UPC, en el marc del projecte Estímul Talent Matemàtic (ESTALMAT). Ara fa primer de Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB). Aquesta exalumna de l’Escola Pia del poble va fer el Batxillerat als Jesuïtes Gràcia de Barcelona. “Del camí amb moto de Caldes a l’escola anava pensant com demostrar el meu teorema i quan arribava a casa ho escrivia”, apunta Ranchal, que per ara no ha patentat la idea perquè s’aplica en molts pocs casos. Tot i així, afirma: “En les matemàtiques hi ha moltes coses que a primera vista no serveixen per a res i al final se li han trobat una utilitat”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 486 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't