Un viatge per superar foscors

Superant foscors és el nom del viatge que Xavi Manso i Joan Josep Artero, tots dos de Sant Celoni, emprendran a partir del 28 de maig, quan recorreran un total de 2.400 km en una bicicleta tàndem des de Barcelona fins a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).

El 9 Nou
11/03/2016

En aquest viatge, que tindrà una durada de 15 dies, es proposen superar diverses foscors. Una està molt relacionada amb la superació personal, i és que Artero, un bomber jubilat, es va haver de retirar l’any 2003 per haver perdut bona part de la visió com a conseqüència de la malaltia de Stargard. D’aquesta manera, Xavi Manso, Mosso d’Esquadra en actiu, serà el guia i els ulls que permetran a Artero fer front a aquest viatge.

Aquesta iniciativa va engegar quan l’any passat l’esportista de Sarajevo Jasmin Grebic va fer el recorregut invers, de Bòsnia a Barcelona. Va ser llavors quan a Xavi Manso se li va proposar aquest projecte des de l’Ajuntament de Barcelona. “Em van fer la proposta però quedava coix, faltava alguna cosa, llavors va sorgir en Joan i tot plegat va anar lligat”, explica Manso, que està molt involucrat amb el conflicte de Bòsnia i la cooperació entre aquest país i Catalunya. De fet, una de les raons d’aquest viatge és la commemoració dels 20 anys del genocidi al municipi de Srebrenica, on es van assassinar 8.372 persones musulmanes durant la Guerra de Bòsnia. Els dos ciclistes també passaran per aquest poble abans d’arribar a Sarajevo. “Les cicatrius no estan tancades, cada any hi vaig i impressiona, cal recordar-ho i donar veu a les persones silenciades”, diu Manso.

Tot i que fins a finals de maig no començaran a pedalar, aquest duet celoní ja fa unes setmanes que ha començat a entrenar. Artero ja està acostumat al tàndem, ja que des del 1992 és tècnic en ciclista en tàndem per a persones cegues de l’ONCE i ha participat en jocs paralímpics. Curiositats de la vida, anys més tard, qui es va afiliar a l’organització dels cecs va ser ell. “En aquest moment vaig posar en pràctica la medicina que sempre donava: l’esport, i vaig descobrir que funciona”.

D’altra banda, aquesta és la primera experiència en tàndem per a Manso, tot i que la seva relació amb l’esport de resistència ve de llarg i, fins i tot, va fer de guia a Barcelona 92 d’una persona cega a la prova de marató. “Amb aquest projecte volem tirar barreres a terra i demostrar que amb il·lusió i amb la persona adequada al costat, qualsevol persona amb deficiències pot fer qualsevol cosa”, diu Manso. Aquest projecte el tiren endavant amb la col·laboració de la Fundació ONCE, Districte 11 Sarajevo, el Club Ciclista Tàndem Barcelona i amb el suport dels Ajuntaments de Barcelona i de Sant Celoni.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't