Una associació impulsa una universitat popular a Granollers

Un grup d’unes quinze persones han constituït l’Associació Impulsora per l’Educació Popular amb l’objectiu de posar en marxa una universitat popular a Granollers.


El 9 Nou
03/07/2014

El president de l’entitat és Mariano Fernández, un professor de filosofia jubilat que va treballar durant 26 anys a l’Institut Cumella. El vicepresident és Joan Carles Gómez, director del Centre d’Estudis Granollers i la secretària és Ana Cuchillo.

La iniciativa sorgeix del mateix grup de les tertúlies filosòfiques que es fan a Roca Umbert un cop al mes. Ja fa uns tres anys que van plantejar la possibilitat a l’Ajuntament, fins i tot amb un projecte d’estatuts, però la manca de recursos ha fet que, fins ara, el projecte no hagi avançat. Una altra iniciativa del grup són els cursos monogràfics de l’Ateneu.

La universitat popular és una iniciativa que ja funciona en altres ciutats, com Sabadell. L’objectiu és facilitar la transferència i intercanvi de coneixements teòrics i pràctics per a tothom i fomentar la reflexió entre la ciutadania sobre els grans temes humanístics i científics i des d’una perspectiva crítica.

“Aquest any, gent que estava interessada ens va animar a fer-ho i la fórmula per engegar ha estat crear aquesta associació i després anar a buscar el suport de les administracions, com l’Ajuntament”, explica Mariano Fernández. La universitat s’adherirà a la Federació d’Universitats Populars de l’Estat espanyol.

Joan Carles Gómez adverteix que no cal confondre una universitat popular amb els cursos que es poden fer, per exemple, en un centre cívic. Es tracta d’una universitat amb estudis reglats, una estructura fixa de professorat i de cicles, una metodologia i una titulació, tot i que no està reconeguda oficialment. Segons Gómez, es treballa amb la idea d’unes quotes més aviat simbòliques per als estudiants i una remuneració també simbòlica per als professors. Per engegar el projecte, calculen que n’hi hauria prou amb una desena de professors el perfil dels quals seria jubilats o bé llicenciats acabats de graduar. El primer curs engegaria amb graduacions en humanitats i més endavant s’afegirien matèries científiques. La intenció és engegar el curs vinent, tot i que no sigui des del principi perquè abans cal fer tota la planificació dels estudis i crear l’estructura complint tota la normativa que marca la Federació d’Universitats Populars. Com a seu, l’associació ha pensat que l’Ajuntament podria facilitar el local de l’antic CTUG, al complex de Roca Umbert. Si això no és possible, no es descarta engegar amb un parell d’aules a l’Ateneu de Granollers

Pel que fa a l’alumnat, el perfil serien persones d’entre 30 i 60 anys. De fet, a les tertúlies filosòfiques de Roca Umbert el perfil dels assistents és de persones amb una formació acadèmica alta, en branques molt diverses i “sobretot amb molta inquietud”, diu Gómez. Les classes es farien en horari de tarda, però també n’hi hauria els dissabtes i fins i tot es podrien fer conferències o ponències els diumenges.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 888 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't